Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

28 - 29 - 30 maart 2014

SCHAMPAVARIA

Abdijweekend in Averbode

Dit jaar voegen we de Norbertijjnerabdij van Averbode aan onze reeks abdijen toe ... het negende abdijweekend reeds! Dus ... hop naar ons tiende abdijweekend!

De abdij van Averbode is gesticht in 1135 op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. Het was oorspronkelijk een dubbel klooster voor zowel mannen als vrouwen. In het begin van de 13e eeuw werd ze definitief ontdubbeld. Het is een abdij van Premonstratenzers, ook Norbertijnen of Witheren genoemd.

Het gotische poortgebouw opgetrokken in de tweede helft van de 14e eeuw is het oudste nog bestaande deel. Verder heeft men op het prachtige binnenplein nog de pastorie uit 1651 en het abtkwartier uit 1712 - 1732. Dominerend op het binnenplein is de prachtige abdijkerk uit de 17e eeuw, gebouwd in barokstijl met elementen van de gotiek. Ook binnenin zijn nog merkwaardige stukken te vinden o.a. een prachtig koorgestoelte, enkele altaren en fraai orgel. Een abdij die qua omvang en uitstraling zeker een pareltje is in de streek.

De gemeenschap telt 92 leden waarvan er 39 in de abdij leven en werken. Het is echter geen gesloten gemeenschap en velen werken in de verschillende omliggende dorpen.

Sinds begin 2014 wordt ook een eigen bier gebrouwd !!! Wjj zullen misschien bij de eersten zijn die het daar ter plaatse kunnen proeven!

De streek rondom de abdij verkennen we zeker ook: mooie landschappen langs de oevers van de Demer, geboortestreek van Ernest Claes ... het geboortehuis ligt op één van onze wandelingen langs het wandelnetwerk de Merode.

Op zaterdagvoormiddag is een geleid bezoek voorzien aan de abdij met videofilm alsook een gesprek met één van de paters.

Averbode
Abdij Averbode