Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

vrijdag 21 - zondag 23 november 2014

Schampavaria

Stadsbezoek aan Keulen
De Romeinen, de Dom, Käthe Kollwitz.

Keulen is de oudste en meest noordelijke nederzetting der Romeinen. Tijdens werken aan de metro heeft men ontdekt dat ze tevens de grootste nederzetting was. Intussen heeft men ook een Joodse nederzetting blootgelegd die dateert van 200 n.C.

Men is in 1248 begonnen met de bouw van de Dom, Keulens waardevolste gebouw. De bouw werd pas beëindigd in 1880. Het was voor die tijd een hoogstand van techniek, nu nog is de kerk aardbeving bestendig. De Dom bevat vele waardevolle kerkelijke kunstschatten.

Käthe Kollwitz is ons wel bekend van haar beeldhouwwerk in Vladslo op het soldatenkerkhof van de 1ste WO. Zij was voor sociale rechtvaardigheid, menselijkheid en vrede, deze elementen vindt men terug in haar werk.

Ons programma bestaat uit: een geleid bezoek aan de oud stad, het Käthe Kollwitz museum,, het Romeins-Germaans museum en het Pretorium; Zondag eindigen we met de Dom. Hierbij komt nog een verkennende wandeling van de Rheinauhafen, koffie drinken in het chocolademuseum met overheerlijke versnaperingen.

Géry zal de wandelaars begeleiden die van de JH langs de Rijn te voet naar de stad willen i.p.v met de metro. Voor de liefhebbers, Keulen heeft ook een Thermenbad.

Keulen
De Dom van Keulen