Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

vrijdag 4 - zondag 6 december 2015

Schampavaria

Beringen Mijnsite en Hasseltse natuur

De Steenkoolmijnen spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van Limburg. In Beringen is het mijnverleden nog steeds sterk aanwezig. De vroegere mijnzetel is haast volledig bewaard en vormt een pareltje van industriële archeologie. De omliggende tuinwijken hebben voor een groot deel hun charme en eigenheid bewaard en de vroegere terrils zijn omgetoverd tot wandelgebied. Op het mijnterrein van Beringen is sinds 1986 het Mijnmuseum gevestigd met tal van gevarieerde bezoekprogramma's. Onder leiding van een gids bezoeken we deze mijnsite, en de rest van onze tijd genieten we van de mooie natuur errond. We maken ook een mooie wandeling in een van de natuurgebieden in de buurt van Hasselt.

Zaterdag:
We hopen dat er genoeg wagens zijn om samen naar de Beringen Mijnsite te rijden: 19 à 20 km. (Met de bus duurt het iets meer dan een uur.) We worden daar om 10.30u opgewacht door de gids die ons zal rondleiden doorheen de mijngebouwen, met aansluitend een bezoek aan de ondergrondsimulatie. Duur: +- 2 uren.
Na de picknick maken we een mooie aangelegde wandeling in de omgeving met een onvergetelijk uitzicht vanop éé van de terrils, en afhankelijk van de tijd verkennen we nog een deel van de cité: mijnwoningen, kleine steegjes, gezellige pleintjes, ... (10-12 km)
We keren op tijd terug voor het avondmaal in de jeugdherberg. Daarna kunnen de liefhebbers de Hasseltse avondsfeer opsnuiven.

Zondag
Na het ontbijt rijden we weer samen met enkele wagens enkele kilometers verder naar een natuurgebied in de omgeving van Hasselt, waar we een mooie dagwandeling maken langs de heide, bossen en vennen. Welk gebied we kiezen wordt nog bekeken (+- 15 km).