Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

vrijdag 19 - zondag 21 februari 2016

Schampavaria

Verborgen parels van Antwerpen te voet ontdekken

Schampavaria ontdekt en verkent al wandelend de verborgen schatten en de verborgen pareltjes van de stad Antwerpen.
We reizen bij voorkeur met de trein naar Antwerpen Centraal. Van daaruit stappen we te voet, in rechte lijn, over de Keyzerlei, de Meir, de Oudaan en de Kammenstraat richting jeugdherberg (Bogaardeplein 1).
Daar spreken we af op vrijdag 19/02 om 10u in de morgen. We verblijven er 2 nachten met ontbijt in de prachtige, centraal gelegen jeugdherberg 'Pulcinella'. Kamerverdeling en achterlaten van de bagage.

Vrijdag: Ten laatste tegen 10u30 gaan we dan al wandelend de oudste roltrap van het land proberen af te dalen, met zijn speciale geur van een oude naaimachine, verder onder het water stappend, en dan de linkeroever bestijgen. We gaan er op zoek naar de wenende koning Boudewijn, genieten van het strand van Sint Anneke en ontdekken een stukje mooie natuur aan de rand van de stad. We picknicken aan de boorden van de Schelde op een prachtig terras met uitzicht op de mooie skyline van de stad, die we in de loop van namiddag verder gaan verkennen.
We bestijgen het Mas voor het prachtig zicht over de stad, en lopen nadien over zijn plattegrond in het Havenhuis. Aan de Grot van Lourdes, en in de Bourgondische kapel, kunnen we nog even mediteren vooraleer we aperitieven op een van de vele terrassen op de Graanmarkt, in het hartje van de Quartier Latin. Tussendoor nog even de prachtige plafondschilderingen bewonderen in de Foyer van de Bourlaschouwburg (het Sixtijnse kapel gevoel). In deze theaterbuurt dineren we dan in stijl in een typisch Antwerps etablissement (goedkoper dan in de jeugdherberg...). We vermelden wel op onze overschrijving onze persoonlijke voorkeur: kip, steak of vis. Dranken zijn niet inbegrepen.

Zaterdag: Op zaterdag gaan we terug de hoogte in, en bestijgen de 123m hoge toren van de kathedraal, de hoogste van de Benelux. We nemen een kijkje in een van de mooiste stations van de wereld, bezoeken een synagoge, en nemen onze picknick in het Zeezicht, in het hartje van Zurenborg. Van hieruit verkennen we de volledige Art Nouveau buurt en de prachtige huizen in de Cogels Osy lei. Voor de gegadigden heb ik een prachtige, recent uitgebrachte gids van 3 euro ter beschikking.
We kijken ook binnen in een groot aantal huizen, die normaal voor het publiek gesloten zijn. We aperitieven onder de unieke sterrenhemel van de Dageraadplaats. Deze dag sluiten we af met een culinaire wandeling doorheen de koude en warme keuken van diverse Arabische landen, zoals Libië Iran, Irak, Marokko, Egypte, Tunesië, Libanon en Syrië. Als afsluiter wordt de thee ons ingeschonken in een authentiek Arabisch theesalon. Ook hier zijn de dranken niet inbegrepen.

Zondag: Op zondag verkennen we in de loop van de morgen de beruchte Vogeltjesmarkt, met zijn vele exotische standjes. Hapjes en drankjes zijn overal te verkrijgen. Het wordt dus een 'Walking Picknick' In de namiddag bezoeken we, het normaal niet voor bezoekers toegankelijk Redershuis. Dit uniek pareltje van architectuur en decoratie bezoeken we onder begeleiding van Erwin Joos, conservator van het het Eugeeen Van Mieghem museum, rechtover het Steen. Nadat we ons nog verder verrijkt hebben met het bewonderen van de tientallen juweeltjes van deze grote Antwerpse schilder, sluiten we deze dag af met en wandeling langs de Scheldekaaien, en kijken we weemoedig naar de overkant, waar het op vrijdagmorgen allemaal begonnen is.

Schampavaria
Schampavaria in Lille - november 2013