Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

vrijdag 10 - zondag 12 juni 2016

Schampavaria

Weekend te Lubbeek met bezoek aan Leuven en wandeling door het Hageland

Het dorp Lubbeek is onze uitvalbasis om zowel een stukje Hageland te verkennen als Leuven.

Vrijdagnamiddag maken we een korte wandeling van ongeveer 8 km langsheen Lubbeekse boerenhoven, kasteeldomeinen, velden en koeien.'s Avonds doen we ons tegoed aan een Hagelands Breughelbuffet, wijn en aperitief inbegrepen.

Zaterdag Leuvengaan we met de bus naar Leuven waar we de stad verkennen begeleid met verhaaltjes van wat we onderweg allemaal tegenkomen.We wandelen doorheen de vijf poorten die vader Abt van de Parkabdij door moet, alvorens hij zijn voordeur kan openen.We vervolgen onze weg van het groot tot het klein begijnhof. Hoe komt het eigenlijk dat er enkel begijnhoven zijn in onze Lage Landen? Waar woont ergens de grootste Belg? We gaan hem een bezoekje brengen. Waartoe diende die stenen bijbel op het stadhuis? Waarom zijn de vier torens van de grote markt er nooit gekomen? Weten jullie kilometerpaal nul staan in Leuven? En waarom ligt Fiere Margriet daar helemaal in haar blootje. En het is dan nog een heilige ook, een blote heilige-jawel! Die van Leuven toch. Kennen jullie de zeven wereldwonderen van Leuven? En Fonske, kennen jullie Fonske van Leuven? En waar wordt die dagelijkse kost klaargestoomd? We wandelen door de 2e grootste brouwerij van Leuven, proeven kan. Of liever aan de langste toog, kennen jullie die? Zijn jullie reeds op de oudste universiteit der Lage Landen geweest? Wat deden Vesalius, Erasmus, Justus Lipsius en Mercator te Leuven? Wat heeft het Pauscollege te maken met de paus van Rome? Waarom heeft onze Lieve Vrouw op de universiteitsbibliotheek een helm op van de eerste wereldoorlog? Een Vlaams beiaard telt traditioneel 49 klokken of 7 octaven. Maar die van de universiteit had er maar 48. Hoe komt dat? Verhalen genoeg om te vertellen.
We eindigen onze wandeling in een Leuvens restaurantje waar we voor een democratische prijs gezamenlijk het avondmaal nemen.

Zondag Leuvenmaken we een wandeling van ongeveer 14 km doorheen het heuvelachtige Hageland. We picknicken bij de watermolen van Gemp en laten ons op een terrasje tegoed doen bij het kasteel van Horst. Eindigen doen we bij de oude pastorij van Sint-Pieters-Rode, nog helemaal omwald door een gracht.

Verblijf
Grotendries 42 te 3210 Lubbeek. Gelieve steeds reglementair te parkeren!! We verblijven in een privéwoning, er zijn geen kamers van 2 bedden beschikbaar maar 4 kamers van 8 personen. We voorzien slechts een bezetting van maximum 5 man per kamer, de 5e slaapt boven op het stapelbed. Plaats dus voor 20 personen.

Leuven
Foto's: Fonske van Leuven, kasteel van Horst, Abdij van Park