Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Zondag 5 maart 2017

Dagwandeling 20 km, vlak

Tremelo - Wakkerzeel - Tremelo

Laak- en Dijlevallei
De Laak te Tremelo
De Laak te Tremelo

De Laak is een parallelle arm van de Demer die bij Aarschot de Demer verlaat en die pas bij Ninde in de Dijle loopt, terwijl de Demer zelf dat al in Werchter doet. Ninde is een gehucht van Tremelo, ooit een handelsknooppunt aan de toen nog bevaarbare Dijle. Het is de geboorteplaats van Pater Damiaan.
In Tremelo loopt het watertje tussen verruigde vochtige akkers en verlaten hooi- en graslanden. Een vrij groot onbebouwd gebied.
Kalvenne, Vendonk, de overkant van Paarbergen en Vossebergen, Olmen, versnipperde, kleinschalige landbouwgebiedjes. De Laak rijgt ze aan elkaar. Zalig wandelen daar!

We zien in Werchter de Demer in de Dijle lopen. Hola! de Demer is hier duidelijk breder, waarom wordt het dan Dijle? In Leuven vloeit al eeuwenlang ongeveer 40% van het Dijlewater af naar de Leuvense vaart, terwijl de naamgeving ouder is dan het kanaal. Misschien is het dat?

Wakkerzeel, een authentiek dorpje van Haacht met een fraai kerkje. Voor fietsers met gezonde, actieve belangstelling voor de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix: een ideaal oefenterrein. De kasseitjes kunnen niet ronder liggen. We mogen onze boterhammen opeten in 't Schuurke (naast de Tiendenschuur), Nóg in Wakkerzeel passeren we de Bessemhoeve (18de eeuw) met ringgracht en de Kraeneveldshoeve (1650).
In Tremelo zelf lopen we voorbij Texas City, het Amerikaanse paviljoen op de wereldtentoonstelling '58 dat na de Expo naar hier werd verhuisd. Ook zien we een boerderij uit de 17de eeuw met ringgracht en ouderwetse groententuin.

En NEEN, The Tremeloes komen niet uit Tremelo maar uit Dagenham, Essex, Engeland.
Texas City 't Schuurke