Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Van zaterdag 1 tot woensdag 5 april 2017

5 dagen fietsen en zelf koken (+/- 85 km per dag)

Halles-sous-les-Côtes (Argonne, Côtes de Meuse en Plaine de Woëvre)

Halles-sous-les-Côtes wordt de uitvalsbasis voor 3 fietsdagtochten. Maar op zaterdag en woensdag fietsen we met bagage van en naar Marbehan in België. We fietsen ongeveer 85 km per dag. Waar nodig is er kans op onverhard (bv. om drukke wegen te vermijden).

Het is een fiets- en wandelparadijs. Je kunt er in uitgestrekte bossen vertoeven, door valleien fietsen of vanuit de hoogte het overzicht bewaren. Zoals zo vaak in Frankrijk zijn er pittoreske dorpjes en prachtig gelegen kastelen en abdijen. Maar ook de donkere kant van de geschiedenis laat zich zien, necropolen en oorlogsmonumenten alom. Hier ten noorden van Verdun lag het Duitse militaire achterland.

Côtes, cuestas in het Nederlands, karakteriseren de streek. Ze markeren de randen van de valleien. Het zijn heuvels die aan de ene kant zacht glooien en aan de andere kant stijl omlaag duiken. In deze streek ligt de stijle kant op de oostelijke hellingen; ze zijn niet door de rivieren gevormd, de rivieren hebben hun loop eraan aangepast. Op de andere oever van de Maas, tussen Maas en Moesel strekt zich de Woëvre uit, een vruchtbare vlakte.

Dit is een lang zelfkookweekend met een uitzonderlijke formule: de inkopen worden voor ons gedaan. Je moet voor de eerste dag een picknick meebrengen. Vanaf dag 2 stel je hem aan de ontbijttafel samen, de dichtstbijzijnde winkel is een eindje fietsen.

3, 4 of 5 dagen fietsen aangevuld met 5, 4 of 3 dagen wandelen

Van woensdag 5 tot zondag 9 april leidt Chris wandelingen met dagrugzak. De uitvalsbasis is dezelfde. Enkele dagen fietsen gevolgd door wandelen is mogelijk. Enkele voorbeelden:

Met wat creativiteit zijn ook andere formules denkbaar. Maar denk eraan dat je alles zelf regelt. We verwachten je in Halles-sous-les-Côtes of op de startplek van de fiets- of wandeltochten. Achteraf moet je thuis geraken.

Praktisch: voor de fiets-wandelcombinatie: stuur een mailtje naar Chris (cverleden@hotmail.com) en mezelf (bertel.cousaert@gmail.com). Je laat weten waar en wanneer we je kunnen verwachten en hoe je je gaat verplaatsen.

Ken je een wandelaar die bereid is om jou en jouw fiets op zondagavond mee te nemen? Geen probleem, maar alleen op voorwaarde dat de fiets géén plaats inneemt van wandelaars. We willen vermijden dat fietsen ten koste gaan van zitplaatsen waardoor wandelaars zouden moeten afhaken.

Na akkoord van Chris en mezelf schrijf je 180 euro over op mijn rekening (zie hiernaast), in plaats van 105.

Argonne
In mei 2016 fietste Schampavie van Bouillon via Montmédy naar Marbehan.