Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 10 juni 2017

Een 33'er rond Westerlo

Merode, Netevallei en Laakvalleien

34 km door een aaneenschakeling van natuurgebieden. In het parkbos de Beeltjens beklimmen we de Asberg, een duin en meteen het hoogste punt van de wandeling. Het omliggende landschap is veeleer waterrijk, zoals in de natuurgebieden even verderop blijkt: Kwarekken, Rothoek en de Schaapswees - ooit zomergraasland, wanneer de Nete zijn zomerbedding innam, maar sinds de jaren 1950 grotendeels verbost.

Via het provinciaal domein de Hertberg bereiken we het bosreservaat Helschot. Dit is één van de weinige oude bossen in Vlaanderen. De natuur gaat er haar vrije gang, het is er heerlijk rustig.

De Laakvalleien worden gevormd door de Grote Laak, de Kleine Laak en de Rode Laak. Er zijn maar liefst 10 natuurgebieden te vinden. We bezoeken er 3: de Roost, Trichelbroek en Varendonk. Alle 3 zijn ze moerassig, de omliggende dorpskernen liggen op getuigenheuvels, oude zandduinen. De Roost kent een afwisseling van oude elzenbroeken, oude turfputten, bloemenrijke hooilanden en opschietend wilgenstruweel. Varendonk ligt op de overgang naar drogere zandgronden. Het Trichelbroek op de andere oever van de Grote Laak, heeft een licht golvend reliëf; toch blijft het overal goed nat met centraal een grote vijver.

Langzaamaan wenden we de blik opnieuw richting Westerlo. We passeren het kasteeldomein van De Merode, met een ingenieus vijversysteem. In het dorpscentrum is er een laatste bezienswaardigheid: een indrukwekkende etagelinde. Afsluiten doen we met een frisse pint.

Oud-Turnhout
12 juni 2013 - heerlijk zomers weertje in de omgeving van Oud-Turnhout.