Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

maandag 3 - vrijdag 7 juli 2017

Schampavaria

Fiets- en wandelmidweek op het Waddeneiland Texel in Nederland

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland.Het behoort tot de provincie Noord-Holland.De gemeente Texel beslaat het gehele eiland plus het onbewoonde eilandje Noorderhaaks.Het eiland heeft een landoppervlak van ongeveer 170 km² Je vindt er tal van natuurgebieden: zandvlakten, kwelders, wadplaten, duinen en vogelreservaten. Het gehele duin- en bosgebied aan de westkant van het eiland is Nationaal park.

Texel heeft een veelzijdig landschap dat mooi is in alle seizoenen, schilderachtige dorpjes zoals Den Hoorn, Oudeschild, De Waal, Oosterend met gezellige cafés en restaurants, frisse lucht, ruimte en vele ontspanningsmogelijkheden. De Texelaars zijn gastvrije mensen.

De hele Waddenzee met de daarin liggende eilanden behoren tot het Werelderfgoed omwille van het unieke karakter van deze streek. De Waddenzee is het grootste wildernisgebied in het dichtbevolkte Midden-Europa. De natuur is grotendeels onbedorven en je kunt er de natuurlijke processen gadeslaan waardoor zandbanken, duineilanden, kreken, geulen, kwelders en andere natuurlijke vormen ontstaan.

De Waddenzee is een leefgebied voor heel veel verschillende, fascinerende organismen, van wormen, schelpdieren, krabben, vissen en vogels, tot zoogdieren toe.Bij elkaar leven hier meer dan 10.000 soorten planten en dieren.
Texel is een ideaal fiets-en wandeleiland.

We verblijven in de jeugdherberg van Texel die in het midden van het eiland ligt. Van daaruit kunnen we heel mooie fiets-en wandeltochten maken om de mooiste plekjes van het hele eiland te ontdekken.Er zijn ook heel wat interessante mogelijkheden voor een bezoek: Ecomare zeehondenopvang, bruinvissen, het museum met o.a. de Walviszaal en andere musea. Met de boot kunnen we ook overvaren naar het volgende Waddeneiland Vlieland.

Vanuit de jeugdherberg vertrekken we dagelijks voor een lusvormige fietstocht tussen 50 en 65 km maximum,of voor een mooie en gevarieerde wandeling, of een combinatie van de twee. Samen met Hille wordt het programma nog verder uitgewerkt en ontvangen de deelnemers later meer info per mail.

Verblijf
Stayokay Texel, Haffelderweg 29, Den Burg.Tel.+31222315441
De jeugdherberg is heel modern en comfortabel ingericht. We slapen in 4 twee-en 3 vierpersoonskamers met eigen sanitair. We genieten er van een uitgebreid ontbijtbuffet en ' avonds een lekker driegangen diner.Er is ook een gezellig terras en er zijn aparte ontspanningsruimten, dus al wat we nodig hebben om er een toffe midweek van te maken!

Reisroute
Neem de snelweg richting Antwerpen, Breda, Utrecht, Amsterdam, Den Helder, en dan de veerboot (om het uur) naar Den Hoorn op Texel (kostprijs heen en terug: €37 te delen door het aantal medereizigers in de wagen). Duur autorit vanuit Antwerpen: iets meer dan 3u, boottocht ong. een half uur.

Oisterwijk
Schampavaria fietsend rondom Oisterwijk (Noord-Brabant) in 2015