Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zondag 17 september 2017

Ukkel-Kalevoet - Bosvoorde (15 km) voor rustige stappers

Dagtocht in groen Brussel en natuurlijk werelderfgoed: het Zoniënwoud

De tocht start aan het station van Ukkel Kalevoet om 10u25.
Opgelet, het is autoloze zondag in Brussel. Je kan alleen met openbaar vervoer naar het treinstation van Ukkel Kalevoet.

We gaan eerst een kijkje nemen bij de school van tochtleider Ludo. Ze ligt aan de rand van het bos en de gebouwen liggen her en der verspreid met grote niveauverschillen. We wandelen dan richting natuurgebied de Kauwberg. Het natuurgebied ligt ten oosten van het Sauvagèrepark en de begraafplaats van Verrewinkel en omvat onder andere een voormalige zandgroeve, weilanden, bossen en moerassen.
Bij goed weer picknicken we buiten, anders zoeken we een cafeetje in Sint-Job.

In de namiddag verkennen we het eerste natuurlijk werelderfgoed in België
De erkenning van natuurlijk werelderfgoed is uniek voor ons land. Alle werelderfgoed dat ons land tot nog toe rijk is, is door de mens gemaakt en dus gecatalogeerd als het " cultureel " werelderfgoed.
Het Zoniënwoud is één van de laatste ongeschonden stukken grondgebied, en wordt daarom nu ingeschreven als natuurlijk werelderfgoed.

Watermaal-Bosvoorde is een groene gemeente in de Brusselse agglomeratie, in de schaduw van het Zoniënwoud dat wordt beschouwd als een van de mooiste beukenbossen van Europa met zijn uiteenlopende biotopen, vijvers en boomrijke parken.
We eindigen onze tocht aan het station van Bosvoorde. Elk u.41 is er een trein vanuit Bosvoorde naar de stations van Brussel.