Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 24 februari 2018 - 12.45 uur.

Schampavaria

Bezoek met gids - kazerne Dossin - Mechelen

Vanuit de 18de-eeuwse Dossinkazerne werden tussen 1942 en 1944 25.484 Joden en 352 zigeuners weggevoerd. Amper 5% keerde levend uit Auschwitz-Birkenau terug. Kazerne Dossin is een intense plaats van herinnering, een unieke 'lieu de mèmoire'. Het museum gaat in op de vervolging van Joden en zigeuners in België Tot midden 1942 kon de bezetter overal in Belgiërekenen op de vaak welwillende medewerking van de overheden. Hoe was dat mogelijk? Waarom ook die vervolging? Wat betekende ze voor de slachtoffers, en hoe reageerden zij? Was er dan geen verzet? Dit zijn kernvragen in dit museum.

Waarom bezoeken we de Kazerne Dossin?
In mijn jeugd het ik Joodse mensen gekend die van de kampen zijn teruggekeerd en via Kazerne Dossin heb ik zeer veel informatie ontvan- gen over hun deportaties vanuit België en ik vind het zeker de moeite om hierover een bezoek te organiseren.

Om 12.45 uur komen we samen in de hall van het museum, en om 13.00 uur start het geleid bezoek, onze gids is de heer Yves Weinberger, deze rondleiding zal ongeveer een 2 uren duren.
Om 15.00 uur zal de heer Simon Gronowski voor ons een voordracht houden, hij is zeer betrokken partij geweest in de Shoah, meer zullen we vernemen tijdens zijn voordracht.

Meer over de Kazerne Dossin, Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten