Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Vrijdag 6 april -zondag 8 april 2018

Schampavaria

Duisburg Ruhrgebied. Industrieel erfgoed !

Hoe men van industrie cultuur maakt.

We bezoeken en verblijven in het industrieel gebied van Duisburg, gelegen in het zuiden aan de Ruhr, in het westen aan de Rijn en in het noorden aan de Lippe. Van in de 17de eeuw werd hier, op de ader die tot in Limburg loopt, steenkool ontgonnen en rond 1850 doet de stoommachine haar intrede. Deze uitvinding creëert enorme mogelijkheden voor de kolen- en ijzerertsindustrie. Er waren rijkelijk kolen aanwezig en ijzererts werd aangevoerd vanuit Zweden en Lotharingen, e.a.

En zoals we nu de digitale revolutie kennen ontstond toen de industriële en er ontwikkelde zich enorme regio's. Van een bevolking van een 200.000, begin 1800 in het Ruhrgebied, zijn we intussen aan 5,3 miljoen mensen!

Buiten die geweldige ontwikkeling, die voor een groot deel tot de geschiedenis behoort, ben ik geïnteresseerd in wat men nu doet met al dat erfgoed. We logeren op de site in een oud directiegebouw, volledig omgeven en in het midden tussen alle oude getuigen van die activiteiten, dat omgebouwd is tot JH.

Zaterdagmorgen bezoeken we Duisburg, de stad waar Mercator de laatste 40 jaar van zijn leven gewoond heeft. Er is nu ook tijd voor wie een museum wil bezoeken. Afspraken na inschrijving.

Om 15.00 uur hebben we afspraak met een gids die met ons de hoogoven verkend en ons zal laten zien hoe er gewerkt werd.

Zondagmorgen worden we om 11.00 uur verwacht aan de Gasometer in Oberhausen en bezoeken we de tentoonstelling ' Der Berg ruft' in het 100 meter hoge gebouw. Daar gaan we te voet of met de fiets naartoe en intussen kijken en genieten we van de ontluikende natuur die terug een plaats verovert in deze toch ooit zo vervuilde omgeving. Bij slecht weer gaan we met de auto's.

Meer details worden verzonden naar wie inschrijft, vergeet niet uw mailadres door te geven.