Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

vrijdag 4 - zondag 6 mei 2018

Schampavaria

Wandelweekend te Lubbeek, de Wijngaardberg en Zoutleeuw

Vrijdag
Samenkomst vanaf 11u met eigen picknick.
14 uur: wandeling in de omgeving van ongeveer 8 km met terras bij de broer van Jeroen Meus zijn watermolen.
19 uur: lentebuffet om van te smullen met als aperitief een Straffe Hagelander: Kraaike. Gebrouwen hier in de buurt in een oude hoeve waar tot aan de 1e wereldoorlog bier gebrouwen werd. Maar de Duitsers namen al het koper mee. Dat is nu in ere hersteld, er kan opnieuw gedronken worden!

Zaterdag
We verplaatsen ons naar Gelrode voor de wandeling van zowat 13 km over de Wijngaardberg. Een van de Hagelandse ijzerzandsteenheuvels waar in de 19e eeuw op grote schaal aan wijnbouw werd gedaan. Vandaar de naam, overigens staan er nu opnieuw wijnranken. We komen langs een oude ijzerzandsteengroeve waar tot begin 20e eeuw nog steen werd ontgonnen. Het is een afwisselende wandeling tussen de heuvelflanken en het plateau boven waar nu veelal aan fruitteelt wordt gedaan. Onze picknick eten we op het terras van een café te Wezemaal. Vlakbij is er het wijnmuseum van de Hagelandse wijn. Wat ons het meest interesseert is de kelder van dat museum waar we uitgenodigd worden op een proeverij van Hagelandse wijnen die ze daar zelf maken. Hopelijk niet te zat wandelen we verder over een 2e Hagelandse heuvel: de Beniksberg. Hier wandelen we door een natuurreservaat waar vooral de heide ons opvalt. Tenslotte beklimmen we opnieuw onze Wijngaardberg om te eindigen bij een nog werkende windmolen: de 'Moedermeule' waaronder een taverne gevestigd is. Hier schuiven we aan voor een Hagelandse maaltijd.

Zondag
verplaatsen we ons naar Zoutleeuw.
We beginnen onze wandeling van omtrent 10 km bij het Vinne. Dit is het grootste natuurlijk binnenmeer van Vlaanderen.Vanop een uitkijktoren hebben we een verzicht en kunnen we de vogels observeren. Van hieruit wandelen we naar het 'stadscentrum' van Zoutleeuw. Maar dat stelt helemaal niets voor. Zoutleeuw kan je vergelijken met Damme, ooit was het een belangrijk stadje, ooit. Maar de Sint Leonarduskerk bezit nog steeds een rijke kunstverzameling die in de loop der eeuwen nooit verwoest werd. Geen oorlogen, geen revoluties of beeldenstormen, helemaal niets van dat alles. Na onze middagpicknick op een leuk terrasje bezoeken we met een gids de schatten van deze kerk. Tenslotte wandelen we verder naar ons vertrekpunt: Het Vinne waar we rondwandelen, al of niet op een vlonderpad. Om te eindigen beklimmen we toch nog een heuveltje: de Castelberg, een feodale motte of burchtheuvel uit de 11e eeuw.

Verblijf:
Grotendries 42 te 3210 Lubbeek. Gelieve steeds reglementair te parkeren!!
Onze overnachtingsplaats heeft geen privé kamers. We voorzien een bezetting van maximum 5 personen per kamer.