Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 10 november 2018

Schampavaria

Tentoonstelling en kunstparcours Adriaen Brouwer - Oudenaarde

Wij hebben er gewoon geen idee van welk een kunstproducerend land wij waren in de 15de, maar vooral in de 16de en de 17de eeuw. Nu hebben wij de unieke kans om een 'once in a lifetime experience' te ervaren: 30 van de 70 authenthieke schilderijen van Adriaen Brouwer komen naar zijn geboortestad : OUDENAARDE !!

Wie was Brouwer ??
Hij was de zoon van een schilder van kartons, die als basis dienden voor wandtapijten. Als jonge kerel trok hij naar Holland en verbleef daar ongeveer 7 jaar. Hij was leerling van Frans Hals, een geboren Antwerpenaar, gedurende 4 jaar en dit te samen met Van Ostade, hij ontmoette toen ook Rembrandt, die toen reeds veel waardering had voor het werk van Brouwer.

Na 7 jaar Holland keert hij terug naar Antwerpen, ontmoet David Teniers, Jacob Jordaens en Antoon Van Dijck, deze laatste schilderde een prachtig portret van Brouwer !!

Jordaens introduceert Brouwer in de St Lucas gilde. Rubens heeft heel veel respect voor het werk van Brouwer en koopt ook veel schilderijen van hem.

Adriaen Brouwer was een baanbreker in de schilderkunst, hij schilderde geen religieuze en bijbelse taferelen, hij hield zich ook niet bezig met de portretkunst, neen, hij tekende het echte leven: zijn kroegtonelen treffen ons door hun tragisch accent dat nog méér weergeeft dan de blote werkelijkheid.

Aansluitend aan ons bezoek zullen wij ook de prachtige wandtapijten kunnen bewonderen in de aanpalende 14de eeuwse lakenhalle.

In de namiddag maken we dan een wandeling door Oudenaarde, er werd een buitenparcours ontwikkeld rond de figuur van Adriaen Brouwer, de inspiratie haalde men uit zijn oeuvre. Vele kunstenaars werkten hieraan mee en het centrum van dit parcours bevindt zich in de kerk van Pamele, gelegen aan de rechteroever van de Schelde, Deze kerk alléén al is de moeite waard, een prachtig voorbeeld van Doornikse of Scheldegotiek, zij dateert van de 13de eeuw.

Zowel de rondleiding in het museum 's morgens als de wandeling in de namiddag en het bezoek aan het museum in de kerk van Pamele wordt geleid door dezelfde gidse.

Adriaen Brouwer
Website van de tentoonstelling.