Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

vrijdag 30 augustus 2019

Schampavaria

Bruegelwandeling 'De Blik van Bruegel'

Nu het Bruegeljaar volop zijn gang gaat, organiseren we een Bruegeldag op vrijdag 30/08. Immers in 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude stierf. De wereldberoemde schilder kwam regelmatig naar het Pajottenland om inspiratie op te doen. En dat zullen wij dus ook doen...

We beginnen met de mooie Bruegeltentoonstelling in de Sint-Annakerk te bekijken, om vervolgens het prachtige, heuvelachtige wandelparcours te volgen van ongeveer 8 km, langs modderige paden en onverharde wegen.
Via dit mooie parcours gaan we steeds de blik van Breugel kunnen volgen, terwijl hij zijn imposante landschappen schilderde. Hij schilderde trouwens niet alleen het kerkje van Sint-Anna-Pede, maar ook de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede, die we zowel in het echt als op zijn schilderijen zullen kunnen bewonderen.

We lunchen in Bruegeliaanse sfeer in een restaurant naast de kerk en rijden nadien verder met de wagens naar Gaasbeek.

Na het nuttigen van een Bruegelijsje in de Krijmerie, wandelen we hier recht tegenover de grote laan naar het kasteel in. Na het kasteelbezoek, waar heel wat schilderijen aan Bruegel herinneren, zoals de Toren van Babel, bezoeken we de museumtuin. Hier zijn alle bomen, planten en bloemen, die in de tijd van Bruegel al bestonden voorzien van een plaatje.
De tuin sluit om 18u, maar het kasteelpark is nog open tot 20u.

De blik van Bruegel
Langs het parcours van 'De blik van Bruegel'.
De blik van Bruegel
Langs het parcours van 'De blik van Bruegel' - voormalige lambiekbrouwerij.
Kasteel van Gaasbeek
Het kasteel van Gaasbeek.