Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zaterdag 16 november 2019

Schampavaria

In het spoor van Bruegel te Brussel

Na onze kennismaking in augustus met het landschap dat Bruegel schilderde ten westen van Brussel willen we nu de stad verkennen waar Bruegel werkte, woonde, huwde en begraven werd. Ook bezoeken we locaties waar Bruegels vrienden of opdrachtgevers woonden alsook gebouwen van belangrijke tijdgenoten. Kortom: een gids leidt ons heel de dag rond doorheen het historisch centrum.

We vertrekken vanuit het centraal station richting Marollen en de Kapellenkerk (huwelijks- en grafkerk van Bruegel) en zijn standbeeld (van Tom Frantzen). Vervolgens klimmen we naar de bovenstad, meer bepaald de Zavelwijk met de O.L.Vrouwekerk en maken we kennis met tijdgenoten. Van hieruit gaan we naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in de Regentschapsstraat. We bezoeken met onze gids de 2de grootste collectie schilderijen van P. Bruegel de Oude en werken van zijn zonen en kleinzonen. Hierna is het tijd voor een pauze en middagmaaltijd. Iedereen is vrij om iets te gaan eten of zijn meegebrachte boterhammen te verorberen.

In de namiddag brengt onze gids ons naar de Coudenbergsite en archeologisch museum. Ooit werd Brussel gedomineerd door het reusachtige Coudenbergpaleis. Keizer Karel en het kruim van de Europese adel verbleven er tussen de twaalfde en de achttiende eeuw. Tot het noodlot toesloeg en een brand het prachtige gebouw verwoestte. Vele resten bleven echter intact en verdwenen onder de grond. Nu is het een betoverende archeologische site, een netwerk van gewelfde gangen, zalen en verborgen kamers. We vervolgen onze wandeling langs de Kunstberg en de locatie van het vroegere Granvellepaleis naar de benedenstad. De wandeling eindigt bij de vermoedelijke locatie van Bruegels woning in de buurt van de Grote Markt.

Bruegel