Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

maandag 13 - vrijdag17 januari 2020

Schampavaria midweek

Nieuwjaarsbrunch en wandelingen in het West-Vlaams Heuvelland

We vieren Nieuwjaar, we gaan wandelen in het West-Vlaams Heuvelland met Julien, en we bezoeken Kortrijk met Lieve.

Maandag 13 jan
We verzamelen op de middag vanaf 12u in ons comfortabel Landhuis Soetendaele, gelegen in de Doornkapellestraat 36 te Kruiseke. We hebben rustig de tijd onze picknick te nemen met een lekkere koffie.
Om 14.00 u zetten we aan voor een eerste verkenning van de directe omgeving van ons landhuis en staan we voor een wandeling van 6,5 km. Via een lint van onverharde wegen doorheen een lichtglooiend landschap ontdekken we in de verte twee panorama's, m.n. de Frans-Belgische Leievallei en het groene landschap naar de Kemmelberg. We stappen door het bultige slagveld waarin tijdens WO 1 in 1914 de Eerste Slag bij Ieper plaatsvond. Na de woonkern van Kruiseke wacht ons een drankje wanneer we te gast zijn bij Manolito in café Het Visputje. Er resten ons dan nog 2,5 km stappen tot ons landhuis. Na de wandeling worden de kamers verdeeld en kan de bagage naar de kamer gebracht worden.

Dinsdag 14 jan
De wandelroute verkent vandaag het heuvelrijke landschap rond Westouter. Vertrekkend vanuit de dorpskom wordt vooreerst de Sulferberg (88 m), met het gelijknamige natuurreservaat, aangedaan. Daarna wordt richting Rodeberg (134 m) gestapt. Eenmaal boven zoeken we naar een picknickpauze in café De Nachtegaaal want nadien wacht ons een avontuurlijke afdaling langs het Hellegat, een diep uitgesneden dal dat grotendeels bebost is. Rustige landelijke wegen brengen ons ten slotte aan het einde van de dag naar Westouter terug (13,1 km).

Woensdag 15 jan
De wandeling van vandaag verloopt in het Provinciedomein De Palingbeek en in het Groenenburgerbos in de buurt van het gehucht Klein-Zillebeke.
We rijden met de auto tot het naburige Hollebeke waar we verzamelen aan de OLV Geboortekerk van Hollebeke in de Wielewaalstraat te 8902 in Hollebeke. Vanaf de startplaats stappen we zo'n km in noordelijke richting en bereiken het voormalige Kanaal Ieper-Komen, meteen ook de zuidrand van het Provinciedomein. Zo bereiken we spoedig zowel de Duitse als de Belgische frontlinies. Niet veel later zien we de 60 m hoge Hill 60, een heuvel waarvoor 4 jaar lang tussen Belgen en Duitsers bitter werd gevochten.
In de namiddag stappen we verder door de Groeneburgerbossen en langs het kanaal terug naar Hollebeke.

Donderdag 16 jan
De groep parkeert de auto's nabij Camping-Café Ypra (Pingelaerestraat 2 in Kemmel).
Van daaruit wandelen wij door het Provinciedomein Kemmelberg op de noordelijke flank van de Kemmelberg. Eens de westelijke hellingen van de Kemmelberg bereikt, begeven we ons langs vlakkere landelijke wegjes naar het Wijngoed Monteberg ten oosten van Dranouter. Daar wacht ons op de middag een uitgebreide picknick met streekproducten uit de Westhoek. Na de picknick beginnen we aan het bezoek van het wijngoed zelf met film, wijngaard- en bedrijfsbezoek. We sluiten ons bezoek af met degustatie van drie heerlijke cuvees.
De terugkeer (zo'n 6,9 km) situeert zich voornamelijk op de zuidelijke hellingen van de Monteberg (131 m) om te eindigen in het Domein De Warande in Kemmel. (12,4 km).

Vrijdag 17 jan - Kortrijk bezoeken.
Na het ontbijt, de afwas, opruimen en inladen van de bagage, rijden we naar Kortrijk (info over parking: ter plaatse). Om 10.30u start een gegidste stadswandeling 'Kortrijk ontdekken'. De historie, Grote Markt met Belfort, stadhuis, de groene oase in het unieke Begijnhof Sint-Elisabeth, de 13de-eeuwse O.L.Vrouwekerk, ook de Broeltorens enz... komen aan bod.
Na de wandeling geeft Lieve info voor een vrije lunch.
In de namiddag is er mogelijkheid voor vrij of gezamenlijk bezoek aan het Museum Texture, met begeleiding van Lieve, en eventueel met groepsticket ( = € 4/pers, duur: 1,5 à 2u, en meer info ter plaatse). Ook winkelen, of vrije namiddag is mogelijk.
NB: Wie een museumkaart heeft kan Texture gratis bezoeken. Neem uw kaart zeker mee.

Verblijf:
Zeer comfortabele vakantiewoning , (hoofd- en bijgebouw) Landhuis Soetendaele, Doornkapellestraat 36 te Kruiseke ( 8940 Wervik). Overwegend 2-persoonskamers + eenpersoonsbedden in drie kamers voor drie personen. Er is plaats voor 25 personen.