Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Dinsdag 8 september 2020

Schampavaria

Bezoek Beeldentuin en Africamuseum in Tervuren, met wandeltocht

Als afsluiter van het Breugeljaar gaan we naar de beeldentuin van Tom Frantzen in Duisburg (niet in Duitsland) om nadien al wandelend naar het Africamuseum in Tervuren te trekken. In de beeldentuin gaan we op zoek naar de overgebleven beelden van Pieter Bruegel die door het Brusselse stadsbestuur niet mochten geplaatst worden op het grondgebied van Brussel tijdens de Bruegelfestiviteiten.

Immers tijdens onze Bruegeldag in november met Herman hebben we het eerste en prachtige werk van de kunstenaar Tom Frantzen mogen bewonderen naast de Kapellekerk en hoorden we eveneens van de gids dat er nog vier andere en even mooie beelden zich eenzaam en alleen ergens in een bepaalde privé tuin bevonden.
De beeldentuin van Tom Frantzen is dus de plaats waar we nu naar toe trekken om de overgebleven vier beelden te bewonderen, en dit naast een honderdtal andere beelden van de kunstenaar. In de tuin van het Afrika museum gaan we trouwens in de loop van de namiddag nog ander werk van Tom kunnen bewonderen. Deze zoektocht hadden we ons in Brussel destijds al voorgenomen toen we zijn geslaagde schepping van 'Bruegel' mochten aanschouwen. Zijn beelden van 'Madame Chapeau', 'Jacques Brel' en 'Het Zinneke' kan je trouwens op andere plaatsen in Brussel ook nog steeds ergens terugvinden.

Na het bezoek aan de mooie beeldentuin, met uitgebreide commentaar van de kunstenaar zelf, schuiven we aan in de serre van de tuin voor een Bruegeliaanse feestmaaltijd, inclusief wijnen, bieren, frisdranken en koffie.

Tegen 13u15 reppen we ons dan met fikse pas en onder de leiding van Bert Lauwers richting vernieuwd Africa Museum om er van 14u tot 18u te vertoeven in het gezelschap van de 'big five' en er eveneens te genieten van heel wat beelden van opgezette dieren, kunstwerken en Afrikaanse tradities. Dit kan gebeuren op ieders ritme en tempo (die zijn namelijk gebleken soms verschillend te zijn volgens de benaming van de groepering).

Bruegel
Het Bruegelbeeld van Tom Frantzen naast de Kapellekerk.