Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

maandag 16 - vrijdag 20 augustus 2021

Schampavaria fietsmidweek in Vierhouten

Noordelijke Veluwe: een koninklijke streek in Nederland

De beste manier om de Veluwe te beleven is per fiets of te voet. Trappend en dwalend door de bossen, langs heidevelden, vennetjes en stuwwallen ontdek je de natuur. Van blauwe grasklokjes, oeroude bomen tot sporen van een ree of zwijn. Laat je verrassen door de tuinen van een verscholen landgoed en sta in de ochtendschemer oog in oog met een koppel edelherten. Een uniek 'web' van fietsroutes, gebundeld in het fietsroutenetwerk Veluwe, maakt het fietsen voor ons nog eenvoudiger. Julien leidt ons langs heel mooie routes.

Op maandag de eerste namiddag maken we, onder de leiding van Monique, te voet een knappe verkenning in de nabije omgeving van het hotel, een voorproefje van al het moois dat ons de volgende dagen aangeboden wordt. We raken nu al verslingerd aan de schitteĀ­rende fietspaden tussen bos en hei.

Dinsdag wordt reeds een volle dag fietsen (fietsen o.l.v. Julien). We maken immers een fietsroute door de bossen van Vierhouten (47 km) en draaien op een rustige manier rond de bossen en heides van Elspeet.

De dag erna worden de bossen van het Kroondomein van de koninklijke familie doorkruist en belanden we aan het Koninklijk paleis Het Loo in Apeldoorn of begroeten we liever i.p.v. een prins de oerang-oetans in de Apenheul. Al bij al een flinke toer tussen 60 en 65 km.

Op donderdag gaan we op ons Hanzerondje voor weer 60 à 65 km, en van bij de start fietsen we door heide en aantrekkelijke stuifzanden (Beekhuizerzand). Vanaf dan via de kortste weg naar de kust van het Veluwmeer, zeg maar de vroegere kustlijn van de verdwenen Zuiderzee. Tijd misschien om kort te verpozen op een van de talrijke terrasjes met zicht op de haven van Harderwijk, of iet noordelijker. In de namiddag staat Elburg op het menu met voor sommigen een obligaat bezoek aan de bijzondere kruidentuinen van Dr. A. Vogel.

Op de laatste dag (= vrijdag) verlaten we het hotel en rijden met de auto tot aan het strand van Nulde, waarna ons een toertje van 49 km wacht. m.n. de Dansende bomen op de Veluwe. Halfweg als extra verrassing schuiven we de beentjes onder tafel in een prachtige bebloemde tuin van een bekend restaurant voor een uitgebreide lunch van de dinerkaart (exclusief en apart te betalen). Afscheid nemen de Schampavieters naar goede gewoonte nu meer en meer in stijl.