Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Vrijdag 17 september tot zondag 19 september 2021

Schampavaria

Bezoek aan Mechelen en omgeving met wandeldag in Mechels rivierengebied

Eind juni 2021: nog 3 maanden te gaan. De vooruitzichten zijn zeer gunstig wat de corona pandemie betreft en daarom hopen we dat dit programma integraal zal kunnen doorgaan zoals het reeds in 2020 gepland werd.

Vrijdag 17 september.
We verzamelen om 09u30 aan de jeugdherberg van Mechelen.
Om 10 uur vertrekken we naar de Grote Markt waar we afgesproken hebben met een stadsgids voor een eerste Bourgondische rondleiding doorheen Mechelen. We laten ons meevoeren langs imposante stadspaleizen, historische kerken en pittoreske stadszichten. Dankzij de levendige verhalen van de gids hebben figuren als Margareta van Oostenrijk en Keizer Karel V na deze tocht geen geheimen meer voor ons. Daarna is het tijd voor de middagpauze en vervolgens volgt een tweede rondleiding: de Caroluswandeling. Deze rondleiding voert ons verder door de historische binnenstad met zijn rijke geschiedenis.
Natuurlijk hoort daar ook het proeven van Mechels bier bij. Om ons bezoek af te ronden hebben we nog een rondvaart op de Binnendijle. Het avondmaal wordt voorzien in de brouwerij Het Anker.

Zaterdag 18 september.
In de voormiddag bezoeken we in vier groepen de tentoonstelling van het Kunstuur. De eerste editie was een succes, gelukkiglijk is er dit jaar een vervolg. Het Kunstuur stelt opnieuw 32 Belgische topwerken tentoon uit de periode 1880 - 1950. Bij elk schilderij wordt een verhaal verteld door een bekende of minder bekende Vlaming. De unieke belichting en aangepaste muziek van Dirk Brossé zorgen voor een uur betoverende kunst in een historische locatie: de 13-eeuwse Heilige Geestkapel tegenover de Sint-Romboutskathedraal.
In de namiddag verplaatsen we ons naar O-L-Vrouw-Waver (10 km) voor een bezoek aan het Ursulineninstituut met zijn beroemde Wintertuin. Het indrukwekkende school- en kloostercomplex van de zusters Ursulinen was ooit een ‘pensionnat de demoiselles’ met internationale uitstraling, wat prachtig tot uiting komt in de schitterende architectuur. We bezoeken de verschillende beschermde kloosterruimten zoals de Ursulazaal, de Alpenzaal, de Empiregang, de Feestrefter, de magnifieke kloosterkerk, de Pianogalerij, het Oratorium en het museum. Het pronkstuk is zonder twijfel de indrukwekkende wintertuin, volledig in Art Nouveau-stijl. Om ons bezoek in stijl af te ronden drinken we hier nog een kop koffie of thee met een stukje gebak.

Zondag 19 september.
Vandaag is een wandeldag. Vanuit de jeugdherberg wandelen we doorheen het natuurdomein van het Mechels Broek tot aan het bezoekerscentrum van het Mechels Rivierengebied. Hier kunnen we onze picknick opeten. Na de middag zal een natuurgids ons verder leiden doorheen het natuurgebied van Mispeldonk. Om het weekend af te sluiten kunnen we nog een drankje nemen in de plaatselijke herberg het Brughuis. Voorziene afstand is 14 km.

Mechels Rivierengebied
November 2018: Schampavie op wandel door het Mechels Rivierengebied. Foto: Jos VdP.