Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

vrijdagavond 22 - zondag 24 april 2022

Schampavaria

Bloesems en natuur fietsweekend vanuit Hasselt

We rekenen er op dat het spreekwoord 'derde keer, goede keer' mag uitkomen. En dus plannen we nogmaals een 2 daagse fietstocht vanuit de jeugdherberg van Hasselt. Uiteraard is het de bedoeling om de bloesems op te zoeken maar andere Limburgse natuurparels staan zeker ook op het programma.

Vrijdag 22 april
We spreken af vanaf 17 uur en ten laatste om 19 uur voor het avondmaal. Verder staat er niets op het programma, maar morgen is het vroeg dag.

Zaterdag 23 april
We fietsen ongeveer 60 km doorheen heuvelend Haspengouw richting Borgloon, ten zuiden van Hasselt. Borgloon: parel met Pit, is het centrum van de Limburgse fruitstreek. Ooit een versterkte stad van waaruit de graven van Loon regeerden over hun graafschap dat op z'n hoogtepunt de huidige provincie Limburg in grootte evenaarde. De naam Borgloon is samengesteld uit 'Borg' en 'Loon' wat betekent: 'Burcht te midden van een beboste heuvel'. Talrijke bezienswaardigheden verwijzen naar het rijk cultuur-historisch verleden van dit 'gravenstadje'. We kunnen niet alles bezoeken maar de 'doorkijkkerk' staat zeker op het programma en volgens de tijd die we hebben en het weer verkennen we nog andere bezienswaardigheden. Begin vorige eeuw was Borgloon de bakermat van de stroopfabricatie, waardoor de Lonenaren de bijnaam ‘strooplekkers’ kregen. Misschien fietsen we langs de stroopfabriek zodat je met een potje Loonse stroop naar huis kan gaan, want 'eens gesmeerd, steeds begeerd!'

Wintershoven
Februari 2019 - Wintershoven (tussen Hasselt en Borgloon) met fruitbomen - in april wordt dit een bloesemzee. Foto van Hugo Marissens.

Zondag 24 april
We fietsen zowat 44 km een hele andere richting uit. Vandaag geen bloesems maar we verkennen de natuur ten noorden van Hasselt. Even opsommen: het natuurgebied Bolderberg, het natuurgebied De Wijers (met uitkijktoren), het natuurgebied Platwijers, het natuurgebied De Teut en te Bokrijk fietsen we niet enkel door de natuur maar ook door het water. Het natuurgebied De Teut is een prachtig heuvelachtig veen- en heidegebied. Geen nood: wij fietsen over een oude spoorweg en dus helemaal plat. Op één uitzondering na is vandaag overigens heel het parcours plat. De meer dan duizend vijvers waartussen we fietsen hebben een verschillende oorsprong. Van het ontginnen van ijzererts vanaf de 13e eeuw, over het ontginnen van veen of turf tot het maken van vijvers voor de viskweek. En dat tot begin van de 20e eeuw. De talloze vijvers van de Wijers zijn hier een voorbeeld van. Tenslotte doen we ook de abdijsite van Herkenrode aan, weerom in een natuurgebied. Ooit zijn we met Schampavaria hier op weekend geweest. Nog een detail: de nodige terrasjes zijn voorzien, aan u om de zon mee te brengen.

wandelen door water
In juni 2019 wandelde Schampavie door water - foto van Liliane Keppens
wandelen door water
In juni 2019 beklom Schampavie de uitkijktoren van De Wijers - foto van Liliane Keppens.