Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Van vrijdag 12 tot zondag 14 april 2024

Schampavie

Drie dagen wandelen, fietsen, ontmoeten, herinneringen ophalen, genieten en feesten in en om Oostduinkerke aan zee

Van 13 tot 15 april 1974 ging de eerste Schampavietocht door: een Paastocht met de rugzak naar de toenmalige jeugdherbergen van Bastenaken en Grumelange. 50 jaar later vieren we ons 'gouden jubilee' aan de andere uithoek van België.
Welkom aan alle Schampavieterse fietsers en stappers, rustige stappers, gezinnen, Schampavaria....zowel zij die al tientallen jaren mee gaan, een aantal jaren of pas in 2023 Schampavie leerden kenden. Tevens hopen we een aantal anciens terug te zien.

Programma
De 3 dagen is er overdag keuze uit 2 fietstochten en 2-3 wandeltochten.

Fietsen
Een fietstrektocht (al je bagage mee op de fiets), met Marc en Luc, vrijdag van Deinze via de bossen ten zuiden van Brugge naar Oostduinkerke, zondag via Diksmuide terug naar Deinze (85km/dag).
Gelijktijdig vrijdag en zondag een fietstocht met enkel dagbagage met Jan R. van zowat 65 km in een ronde/ellips/driehoek van/tot de jeugdherberg.
Zaterdag keuze uit 2 fietstochten (Marc en Guido V.) van/tot de jeugdherberg, een ronde en een langgerekte ellips... zodat het telkens een compleet andere richting uitgaat.

Wandelen
Dagelijks een langere wandeling, van 16 à 20 km, vrijdag en zondag met Hugo, zaterdag met Géry, die samen zowat alle natuurgebieden, duinen, bosjes en stukjes strand tussen Bray-Dunes en Nieuwpoort aandoen.
Ook dagelijks 1 of 2 kortere wandelingen, voor rustige stappers, gezinnen, grootouders met hun kleinkinderen en Schampavarianen, met Ludo, Annemie en 1 of meer Schampavariatochtleiders. Zal soms samen lopen, soms splitsen in vb. een meer speelse strand- en duinentocht en anderzijds met extra aandacht voor architectuur en erfgoed in De Panne en Nieuwpoort, een (extra) terrasje...

Vrijdag vertrekken de 3 wandeltochten aan het provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne, open van 10 tot 18u, met gratis parking, bar met terras en speeltuin.Naast de lange en korte wandeling die o.a. door de Westhoekduinen gaan, kan je ook kiezen voor een Art Nouveau-wandeling door De Panne o.l.v. Bert.
Voor wie met de trein aankomt in station De Panne om 10:08: 1,9 km stappen naar de startplaats, waar je bagage in auto's kan achterlaten.

Zaterdag vertrekken alle tochten aan de jeugdherberg.
Om 10.30u gaan op het strand de garnaalvissers te paard in zee. Zeker de korte wandeling houdt er net dan halt om ze aan het werk te zien.
Verder genieten de wandelaars van strand (het is laag tij om 11:36u) en de duingebieden tussen Koksijde en Oostduinkerke: Schipgatduinen, Doornpanne, ...

Ook op zondag vertrekken de wandelingen aan de jeugdherberg, dan gaat het richting Nieuwpoort Stad.
De lange tocht zoekt alle kleine, smalle, zanderige paadjes op in natuurgebieden Ter Yde, Korthuizerduinen en Simliduinen, stapt langs groene hoekjes en interessane gebouwen in Nieuwpoort-stad en langs een stukje polders en beboste duinen terug naar de jeugdherberg.
Een korte wandeling zoekt na wat duinen eerder het strand van Nieuwpoort-bad op, met kitesurfers, paarden, schelpen en mesheften (zoeken en meenemen mag), beeldengroep van Beaufort, de haven van Nieuwpoort... Wellicht is daar ook een variante op, die meer door, op en af de duinen stapt. Eindigen naar keuze met een bezoek aan het Westfront bezoekerscentrum, of een belevingstocht voor kinderen o.l.v. Ludo. Met de Kusttram terug naar Oostduinkerke.
Dankzij die Kusttram is het ook mogelijk om vb. mee te stappen tot zondagmiddag.

Vrijdagavond

Zaterdag vooravond en avond

Het verblijf
Hostel de Peerdevisser, Duinparklaan 41, 8670 Oostduinkerke. We hebben de jeugdherberg voor ons alleen. 134 bedden in 38 ruime kamers: 12x 2 pers, 23 x 4 pers (1 stapelbed en 2 gewone 1pers-bedden, tafel en 4 stoelen, bergruimte), 3 x 6 pers. Alle kamers met eigen badkamer.
Er is een bar met diverse bieren, frisdrank en wijn (niet inbegrepen). Gratis parking. Ligt op 0,9 km van Kusttramhalte Oostduinkerke Duinpark.