Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 25 mei 2024

Schampavaria

Schampavaria, dat is...

Antwerpen: wandeling door Zurenborg

Vandaag hebben we een wandeling voorzien in het mooie Zurenborg, een klein, gezellig dorp te midden van de grote wereldstad, die Antwerpen toch ondertussen is. Hierover zei de bekende dichter Herman De Coninck zaliger, die lang op de Cogels-Osylei gewoond heeft ooit : 'Zurenborg is Burenzorg'.
Welnu dit advies gaan wij als echte Schampavarianen dan ook opnieuw waarmaken door op deze wandeldag ook weeral goed voor elkaar te zorgen. En dit gaan we doen gespreid over twee mooie, maar totaal verschillende wandelingen.

In de voormiddag starten we met koffie of thee in het etablissement Epoq, en dit vanaf 10u. Om 10u30 pikt onze gids Mia Barrow ons daar op, om ons te begeleiden door het prachtige, rijke en historische deel van Zurenborg, dat zich reeds op het grondgebied van Berchem bevindt. Zij zal ons niet alleen de architectuur en de geschiedenis, maar ook heel wat anekdotes vertellen over de prachtige 'Art Nouveau' huizen en hun vroegere en ook huidige bewoners.

Als lunch hebben wij een lekker visfestijn voorzien, waarbij de mooie zeebaars de hoofdrol zal spelen. We voorzien een middagmaal in stijl, begeleid door een glaasje witte of rode wijn. Deze maaltijd wordt ons immers opgediend in de prachtige omgeving en het mooie decor van het etablissement 'Bar Epoq'.

Na de middag wandelen wij verder door het tweede, meer democratische gedeelte van Zurenborg aan de andere kant van de spoorweg. Nu bevinden wij ons terug op het grondgebied van de stad Antwerpen. We wandelen via de Dageraadplaats, het Kivietplein, het iconische VTM gebouw, het Stadspark en de Joodse wijk richting Groen Kwartier, waar oa het bekende restaurant 'The Jane' gevestigd is.
In dit vroegere Militair Ziekenhuis gaan we de sfeer opsnuiven van de mooie gebouwen, gedeeltelijk gerenoveerd, maar ook soms nieuw gebouwd, steeds in dezelfde stijl. In dit geheel, waar nu ongeveer 3000 gezinnen wonen, is ook het PAKT gevestigd, een biologische boerderij op de daken van verschillende panden.
Na het nuttigen van een drankje in één van de talrijke horecazaken gaan we tegen 17u30 terug richting Berchem Station. Diegenen die dit wensen kunnen eventueel nog iets nuttigen in de Bar Epoq, alvorens de thuisbasis terug op te zoeken.

Schampavaria
Schampavaria
Zurenborgwijk en Groen Kwartier - foto's van Bert Lauwers - 2023.