Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zondag 23 juni 2024

Fietsdagtocht 90 km - overwegend vlak met hier en daar een zandduin (en tegenwind?)

Brabantse Wal - Kalmthoute heide

We starten onze 'internationale' fietstocht aan het station van Heide en kiezen voor een zuidwestelijke richting doorheen een kapitaalkrachtige wijk aan de rand van het Ertbrandbos. Aan het Ertbrandfort is de antitankgracht gesloten voor alle fietsverkeer en moeten we noodgedwongen de parallelle steenweg volgen. In het Moretusbos rijden we een tijdlang evenwijdig met en pal op de Belgisch-Nederlandse grens. De haven van Antwerpen is hier niet ver weg maar we blijven volop in de natuur fietsen.

Eens in Nederland is het gedaan met bos en heide en komen we in een meer agrarisch gebied met vooral akkerbouw. De leemberg is hier de eerste heuvel(?) die we moeten overwinnen. Eens voorbij Ossendrecht bereiken we op de Brabantse Wal een uitgestrekt natuurgebied op de scheiding van het zeekleigebied van de vroegere Schelde en de Brabantse zandduinen. Het zijn vooral deze laatsten die ons na een lange droge periode mogelijks zullen doen zandklieven tot in Hoogerheide.

Na Hoogerheide komen we opnieuw in het bosrijke deel van de Brabantse Wal met zijn 21 m hoge Nootjesberg die we bereiken na een kort stukje cyclocross via een onverharde veldwegel, we zijn immers in 'Van Der Poel land'. Van de Brabantse wal rijden we richting Wouwse Plantage en na wat geflirt met de Belgisch-Nederlandse grens gaat het naar de Oude Buisseheide.

We hebben stilaan genoeg van Nederland en kiezen rustige wegen doorheen weide en akkerland om onze fietstocht af te sluiten maar niet zonder eerst nog het natuurreservaat de Maatjes, de Wildertse duinen en de Kalmthoutse heide te doorkruisen.