Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

vrijdag 19 - maandag 22 juli 2024

Fietsvierdaagse ca. 80 km/dag, golvend met pittige hellingen

Charleroi - (Viroinval en de Thiérache) - Charleroi

Kaartje

Vrijdag 19 juli 2024 : ( ∼ 79 km )
Van het station te Charleroi volgen wij een vijftiental km de Samber in zuidwestelijke richting tot de voormalige abdij d'Aulne (Van 657 tot 1794, verwoest tijdens de Franse revolutie.) Vervolgens trekken wij in zuidelijke richting, waarbij wij het stadje Thuin rechts laten liggen, tot de stuwmeren L'Eau d'Heure. Via Cerfontaine fietsen wij verder in zuidoostelijke richting naar Mariembourg, een voormalig vestingstadje met een geschiedenis die teruggaat tot de 16de eeuw.
We slaan er proviand in voor de maaltijden die wij de volgende dagen samen zelf klaarmaken. Een tiental km verder in zuidwestelijke richting bereiken wij de vallei van Le Viroin. Wij verblijven er te Olloy-sur-Viroin in Le Centre Européen Louis Delobbe, onze uitvalsbasis voor dit fietsweekeinde.

Zaterdag en zondag 20 en 21 juli 2024 : ( ∼ 85 km/dag)
Met enkel wat je nodig hebt tijdens deze lusvormige fietsdagtochten trekken wij doorheen het Natuurpark Viroin-Hermeton nabij de stadjes Nismes en Dourbes. De Viroinvallei bevat talrijke bloeiende kalkheuvels en karstgraslanden. Deze worden onderhouden door herders met schapen, wat een uniek biotoop en flora. Hier bloeien o.a. uitzonderlijk mooie wilde orchideeën en ook orchisen die insecten nabootsend andere insecten lokken . Verder naar het zuiden, grensoverschrijdend met Frankrijk, vinden wij verkoeling in de uitgestrekte loofbossen van la Thiérache. De fietslus in zuidoostelijke richting wordt een pittige dagtocht. Wij bezoeken o.a. het stervormige vestingstatje Rocroi. Wij dalen af in de Maasvallei waar de rivier er, met haar indrukwekkende meanders, de stadjes Revin en Fumay omcirkelt. Ja en daarna is het vanzelfsprekend, ∼ 250 hoogtemeters terug bergop..., gelukkig doorheen schaduwrijke bossen tot bij 'Louis te Olloy.

Maandag 22 juli 2024 : ( ∼ 78 km/dag)
. Vandaag, trekken wij andermaal met volledige bepakking in noordelijke richting. Wij volgen een, meer oostelijk gelegen, alternatieve route terug naar Charleroi. Vooreerst klimmen wij uit het Viroindal om vervolgens in noordelijke richting, bergaf en bergop de valleitjes van enkele kleinere riviertjes, o.a. L'Hermeton, Le Flavion en la Molignée, te kruisen die allen naar de oostelijk gelegen Maas stromen. Vanaf het dorpje Maredet, gaat het in 'rechte lijn' noordwestelijk terug tot Charleroi, waar wij aan het centraal station deze vierdaagse beëdigen.