Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

vrijdag 13 - maandag 16 september 2024

Fiets4daagse in Nord- en Voreifel (DE)

Vrijdag 13 september 2024
Eupen– Nideggen: 48 km en 600 m klimmen.

We vertrekken kort na de middag aan het Infrabel-station van Eupen. Doorheen het Osthertogenwald klimmen we geleidelijk naar 450 m tot Petergensfeld, officieel België maar zo Duits als Bratwurst mit Senf. We nemen een stukje Vennbahn tot Lammersdorf, waar we hopelijk kunnen bijtanken.

Iets verderop dalen we af in de vallei van de Kall. Dit riviertje volgen we – grotendeels onverhard – van dicht bij de bron tot aan de monding vlakbij Nideggen. Als afsluiter is er nog een heerlijk klimmetje naar het middeleeuwse stadje Nideggen, grotendeels opgetrokken uit de plaatselijke Buntsandstein. De JH Nideggen ligt op het plateau, net buiten de oude stadskern.

Zaterdag 14 september 2024
Voreifel (boven): 70 km en 785 m klimmen.

Vandaag beginnen we met het zwaarste. Eerst een steile afdaling naar de Roer en dan een lange klim terug tot op het hellend plateau van de Voreifel. Na 10 km wordt het rustiger en bollen we doorheen een golvend landbouwlandschap. Vlak voor Kommern fietsen we langs het openluchtmuseum met het landelijke leven van de voorbije eeuwen in Noordrijn-Westfalen.

Op de middag bereiken we Euskirchen, waar we allerlei lekkers voor vandaag en morgen buit maken. Op de terugtocht rijden we langs landelijke wegen in een open landbouwlandschap. Halverwege houden we halt in Zülpich, een stadje dat teruggaat tot de Romeinse tijd. Daarna volgen we het Neffelbachtal en via Berg terug naar onze verblijfplaats.

Zondag 15 september 2024
Voreifel (beneden): 78 km en 494 m klimmen.

Vandaag iets meer km maar geen zware klimmen. Terug via Berg rijden we langs kleine dorpjes, waar we een panoramisch beeld hebben van de Voreifel. Via Vettweiβ dalen we naar de benedenloop van de Neffelbach. Deze volgen we zo’n 15 km. Ondertussen is het tijd om de laatste etensresten te nuttigen.

In Düren, waar het vermoedelijk Eiszeit zal zijn, buigen we noordwaarts om iets langer het Roerdal te volgen. Na Kreuzau verlaten we de vallei. De laatste 12 km klimmen we geleidelijk naar Nideggen, gelegen boven op het plateau.

Maandag 16 september 2024
Nideggen – Eupen: 69 km en 698 m klimmen.

We dalen snel naar het dal van de Roer, dat we langs een stuwmeer en doorheen Kreuzau volgen tot in de buurt van Düren, waar we kunnen inkopen. Hier verlaten we het Roerdal en klimmen fors naar en in het Hürtgenwald. Nu is het er rustig en vredig maar zo’n kleine 80 jaar geleden – eind 1944 – werd genadeloos geschoten op alles wat bewoog. Op de middag verlaten we het uitgestrekte Hürtgenwald.

We fietsen verder aan de rand van de Nordeifel, een streek waar veel ertsen gewonnen werden. Na Kornelimünster gebruiken we even de Vennbahn. Via het Belgische Raeren bereiken we Eupen of Welkenraedt, afhankelijk van welke trein we nemen.

Tijdens een fietstocht in augustus 2021 - foto van Gerda De Pue
Tijdens een fietstocht in juli 2023 - foto van Luc Allemeersch