Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Vrijdag 1 - zondag 3 november 2024

Rugzakwandel3daagse - 1x dagruzak
16-23 km/dag

Eupener Land, Vennvorland en Eifel

Vrijdag: dankzij poortjes door hagen en afsluitingen wandelen we dwars door de weiden naar Raeren (8 km) en verder door naar de Belgisch-Duitse grens. Daar verruilen we het bocagelandschap voor bossen en Veenrestanten. In het Münsterwald volgen we even de Inde stroomafwaarts. We verlaten de ondiepe vallei om in een andere af te dalen. 130 hoogtemeters later (de enige klim vandaag) ligt het venengebied Struffelt. Wat verder in Roetgen nemen we de bus naar de Jeugdherberg.

Zaterdag: meer hoogteverschillen, maar doorgaans goed bewandelbare paden. We blijven vaak in of nabij de Rurvallei, afwisselend langs het water en hogerop naar één van de talrijke uitzichtspunten (bv. op Monschau, waar we ook door wandelen).

Zondag nemen we de bus naar Walheim. We dalen af in de ondiepe vallei van de Iterbach, door weides afgewisseld met bosjes. Nabij het pittoreske Kornelimünster mondt de Iterbach in de Inde uit, met op de oever een voormalige Benidictijnerabdij. Langs de Inde gaat het naar het Branderwald. Ook al werd dit militair domein omgeturnd in natuurgebied, je vindt er nog bunkers en achtergelaten tanks. Afhankelijk van de tijd die rest eindigt de wandeling daar of vervolgen we onze weg door een gebied dat Münsterbush zwischen Hamm und Haumühle genoemd wordt.

Praktisch: voor de terugreis vanuit Aken kies je zelf hoe je terugreist.
Met de hogesnelheidstrein naar Brussel (waarschijnlijk de ICE van 16:21) of met gewone treinen.
Je bent met de hogesnelheidstrein 1u sneller in Leuven (overstap in Luik) en 1,5u sneller in Brussel. Het alternatief is de stoptrein tot Verviers-Central, van waar je de IC-trein richting Oostende neemt.
Bij het schrijven van deze tekst kostte een ICE-ticket naar Brussel ongeveer 25 euro en naar Luik ongeveer 20 euro.

Met de L-trein:
-als je -65 jaar bent koop je een internationaal ticket tot het eerste Belgische station Hergenrath (4,7 euro) en van Hergenrath gebruik je een standard multi (rail pass).
-als je 65+ bent koop je voor 11,60 euro een internationaal ticket van Aachen tot je thuisstation.
Tickets vanaf Aken koop je vooraf via NMBS-automaten (kies 'internationaal'), loketten, internet www.b-europe.com, of de dag zelf via de app NMBS internationaal (niet de 'gewone' NMBS-app, in die aparte app moet je ook een aparte account aanmaken!)
Een ticket via de Duitse Bahn kost een stuk meer.

Kom je met de wagen, dan is Welkenraedt de beste optie: op vrijdag neem je de trein naar Eupen en vanuit Aachen heb je een L-trein terug (rijdt eens per uur). Je koopt een gewoon ticket Welkenraedt-Eupen (2,5 euro) en een internationaal ticket Aachen-Welkenraedt (5 euro).