Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Woensdag 4 - donderdag 5 juni 2025

Schampavaria

Bezoek Diest met gids en wandelen Webbekoms Broek en Demerbroeken

Schampavaria, dat is...

De Oranjestad Diest is drie eeuwen lang in het bezit geweest van het huis van Oranje-Nassau. Koning Willem-Alexander van Nederland draagt nog steeds de titel ‘Baron van Diest’. In de Sint-Sulpitiuskerk ligt Filips Willem van Oranje-Nassau begraven, zoon van Willem van Oranje. Diest ademt geschiedenis en dat merk je aan de historische gebouwen en het 13e eeuwse begijnhof dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Diest heeft zelfs een heuse heilige.

We gaan dus Diest ontdekken, overdag met een stadsgids. Maar ook ’s avonds hebben we nog een spannende rondleiding met de nachtwacht. Op zijn tocht laat hij middeleeuws Diest herleven. Hoe ging het er aan toe ten tijde van strijdvaardige ridders en lonkende jonkvrouwen, rondtrekkende minstrelen en predikende paters, welvarende lakenwevers en frivole begijntjes?

Diest ligt overigens midden mooie natuurgebieden gevoed door de rivier de Demer. En daar doorheen wandelen staat eveneens op ons programma.

Programma

Woensdag verkennen we eerst Webbekoms Broek. Een natuurgebied van 240 hectare grenzend aan het centrum van Diest dat de bewoners van de Demervallei beschermt tegen overstromingen. Vervolgens gaat een gids ons doorheen het centrum van Diest leiden. Na het avondmaal trekken we met de nachtwacht verder de stad rond.

Donderdag verplaatsen we ons naar Zichem en het land van ‘De Witte’ (8 km verder), waar we langsheen de Demer en doorheen de Demerbroeken een wandeling maken van ongeveer 12 km tot Testelt en terug. De rust en uitgestrektheid van de Demerbroeken werkt als een magneet voor vele dieren en zeker voor wandelaars.

In het begijnhof van Diest - foto van Hugo Marissens
De Demer nabij Zichem - foto van Hugo Marissens