Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Vrijdag 1 tot zondag 3 september 2023

Schampavaria

Wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen

Een nationaal park is een aaneengesloten natuurgebied van ten minste 1000 ha waarbinnen de bescherming van de natuur op de eerste plaats komt, zij het vrijwel altijd in overeenstemming met menselijke activiteiten in en rond het nationaal park. In Vlaanderen hebben we er (voorlopig) één: het Nationaal Park Hoge Kempen. Een uniek natuurgebied waar meer dan 12.000 ha aan natuurpracht beheerd en beschermd wordt. Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heide en stuivende duinen. Grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning en hoge toppen bieden grootse vergezichten. Van deze natuurpracht gaan we genieten in 2 verschillende gebieden. Ons hotel ligt aan de rand van het park maar eveneens slechts een paar kilometer van de Maas, we gaan eerst het natuurgebied bij de Maas verkennen.

Vrijdag 1 september
Omdat het mogelijks nogal ver reizen is verzamelen we tussen 12 en 13 uur aan ons hotel Beau Séjour. We hebben dan de middagpicknick reeds genomen of nemen deze op het terras van het hotel met een drankje van het hotel. Om 13 uur verplaatsen we ons 2,5 km doorheen het dorp van Dilsen-Stokkem naar de parking ‘Maascentrum De Wissen’. Hier start onze wandeling van 8 km doorheen het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd. De natuur en de Maas krijgen er opnieuw volop ruimte. Al kuierend langs de oever van deze machtige rivier kan je dit met eigen ogen zien. Brede kiezelbanken en een kronkelende stroom geven een natuurlijk beeld van wat deze rivier ooit aan ruimte had.

Zaterdag 2 september
Vandaag verplaatsen we ons 6 km naar het Nationaal Park Hoge Kempen, meer bepaald naar de toegangspoort Terhills te Eisden. De naam verraadt het al: dit is een gebied van de oude steenkoolmijn van Eisden. De beide schachtbokken staan er nog als monumentale herinnering. Maar ook de terrils of mijnsteenbergen zijn gebleven, net als de vijvers waar grind werd ontgonnen. Een terril bestaat uit mijnsteen, een mengeling van schiefergesteente, kalkrijke rotsblokken, steenkoolafval en andere afval. Ooit dacht men hiermee de grindputten te vullen zodat het landschap opnieuw vlak werd. Maar dat bleek geen goed idee te zijn. Ondertussen heeft de natuur sedert 1987 zijn werk gedaan en het landschap is een mooi wandelgebied geworden. Van het oude vervuilde industriegebied is niets meer te merken. We maken een wandellus van 12 à 13 km langs de vijvers van de oude grindgroeven en verder over een paar terrils met prachtige vergezichten als resultaat.

Zondag 3 september
Opnieuw verplaatsen we ons naar het Nationaal park, 10 km ver naar de toegangspoort Mechelse Heide te Maasmechelen. Vandaag gaan we eindelijk de pracht van de nu volop bloeiende struikheide ontdekken. Een wandeling van ongeveer 9,5 km brengt ons doorheen een heel gevarieerd landschap van heide maar ook bos en vijvers. Dit zijn oude of nog in werking zijnde zandgroeves. Het landschap is helemaal niet vlak maar heuvelachtig, net zoals gisteren, maar nu zijn het natuurlijke heuvels. We bereiken het hoogste punt van het Nationaal Park, 104 meter en genieten van dit prachtig panorama.

Verblijf
Overnachten doen we in hotel Beau Séjour, Dorpsstraat 59 te 3650 Lanklaar. Het hotel ligt aan een pittoreske kanaaloever en natuurreservaat Oude Kanaalarm in Lanklaar. Het werd gebouwd in 1906 door brugwachter Houben en is daarmee het oudste toeristenhotel in Limburg. Vooral de Franstalige bourgeoisie kwam het belle époque hotel bezoeken. Er werden 10 tweepersoonskamers geserveerd. We genieten van halfpension met ’s avonds een viergangendiner. Dranken zijn niet in de prijs begrepen.

Met het openbaar vervoer is het mogelijks niet zo eenvoudig om er te geraken maar je krijgt 2e helft augustus een lijst van deelnemers om eventueel samen te rijden.