Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

donderdag 14 - maandag 18 september 2023

5-daagse fietsvakantie naar en in Vulkaneifel (DE)

Donderdag 14 september 2023
Eupen (BE) – Gemünd (DE): 50 km en 520 m klimmen

We vertrekken kort na de middag aan het Infrabel-station van Eupen. Langs het stuwmeer en het Getzbachtal klimmen we geleidelijk naar 600 m in de Hoge Venen. Eenmaal over de Vennbahn rijden we DE binnen. Na zo’n vlakke 10 km doorheen het Monschauer Heckenlandschaft gekenmerkt door enorme hagen van beuken, duiken we naar de stuwmeren van Rur en Urft. We fietsen doorheen de bossen dicht bij de meren. Eénmaal deze voorbij is het nog 5 km tot aan de JH van Gemünd. Deze is na de waterbom van juli 2021 sinds deze winter terug open.

Vrijdag 15 september 2023
Gemüund – Daun: 78 km en 700 m klimmen.

We fietsen in het Urfttal tot in Nettersheim waar we ons voor de rest van de dag kunnen bevoorraden. Parallel aan de spoorlijn klimmen we in de bossen langzaam naar de omgeving van Blankenheim-Wald. Hier verlaten we de Urft. Op het plateau testen we enkele hobbelige wegen uit. De vulkanen verschijnen bij helder weer aan de horizon. Daarna dalen we naar Blankenheim, een stadje aan de bronnen van de Ahr. Hier nemen we middagpauze.

Na de middag volgen we in het Ahrtal de Ahr Radweg gedurende zo’n 15 km. Vlak na Ahrdorf verlaten we de grote vallei. Doorheen smalle, beboste dalen en langs rotswanden volgen we de Mineralquellen-route. Hogerop wordt het landschap meer open en worden we aangestaard door het vee dat duidelijk medelijden met ons heeft. Hierbij stijgen we geleidelijk zo’n 250 m. Maar geen nood, langs alle kanten worden we bespoten met bruisend mineraalwater. Aan het vroegere station van Daun aangekomen, volgen we nog kort de oude spoorlijn tot aan de JH.

Zaterdag 16 september 2023
Vulkaneifel-west: 79 km en 950 m klimmen.

We zakken naar het Kurpark van Daun waar we de Kosmos-Radweg volgen in het dalletje van de Kleine Kyll tot vlak bij Manderscheid. Na een kort klimmetje bereiken we het prachtige decor van Meerfeld en het Meerfelder Maar waar we een vrouwvriendelijke pauze houden. We laten Bettenfeld links liggen en het gaat enkele km omhoog. Eenmaal buiten de uitgestrekte bossen dalen we gefaseerd en uiteindelijk sterk naar Wittlich, ook de hoofdplaats van de gelijknamige, landelijke Kreis. Hier houden we een lange middagpauze en kunnen we ons bevoorraden tot zondagavond.

Na de middag nemen we de Maare-Mosel Radweg. We klimmen gedurende zo’n 20 km maar het is op een vroegere spoorlijn zodat fietsers uit de hogere gewichtsklassen dit ook aankunnen. Het eerste uur stijgen we aan de rand van een vallei in een beboste, rotsachtige omgeving. Bijna boven wordt het landschap meer open. De vulkanen verschijnen zowat overal. De oude spoorlijn zoekt een vlakkere weg en slingert zich tussen de Maare. In deze landelijke omgeving is Gillenfeld het grootste plaatsje waar we langs komen.

Zondag 17 september 2023
Vulkaneifel-oost: 66 km en 1100 m klimmen.

Vandaag minder km maar veel hoogtemeters en nogal wat onverhard. We klimmen fors tot aan het panorama boven de Maare. Twee ervan zien we, een derde ligt verscholen in de bossen dicht bij de JH. Dan rijden we een uurtje op de Maare-Mosel Radweg in de andere richting tot bij Gillenfeld. Daarna volgen we nog kort een valleitje maar dan is het op en af, plateau- dal in- dal uit en terug plateau. Na 25 km belanden we op de Vulkanradweg. Deze route verloopt niet over de vulkanen maar toch ertussen en met meer reliëf dan de vorige dagen.

Aan ee van de twee Ulmer Maar houden we onze welverdiende middagrust. Kronkelend door bos en veld en langs – je raadt het – nogal wat vulkanen en Maare vervolgen we op en af onze tocht langs de Vulkanradweg. We verlaten deze in Kelberg. De laatste hellingen brengen ons tot bijna op 600 m. Daarna is het 13 km geleidelijk bergaf tot in Daun. Hier komen we op vertrouwde wegen.

Maandag 18 september 2023
Daun (DE) – Trois-Ponts (BE): 103 km en 750 m klimmen.

We dalen af naar het Kurpark. We verlaten snel de hoofdvallei en overbruggen over zo’n 10 km 250 m. Niet om over naar huis te schrijven maar toch voldoende om op te warmen. Op veldwegen draaien we rond een vulkaantje en dan dalen we evenveel als we daarnet geklommen zijn. Eenmaal in Pelm is het gedaan met op en af. Vanaf hier volgen we de Kylltal-Radweg. De vallei vormt ons decor voor de rest van ons Duits gedeelte van de reis. Eerst is er nog de spoorlijn Trier-Köln maar na Junkerath volgen we het spoorlijnfietspad tot aan de grens. De vroegere spoorlijn slingert er prachtig langs de valleiflanken. Pal op de grens is er een Belgisch warenhuis en cafetaria met allerlei lekkers. Goed dus voor een vrouwvriendelijke middagstop.

Na de middag is het nog 5 km zachtjes bergop tot 635 m. Het is vanaf dan het grootste gedeelte van de dag bergaf. Eenmaal door het bosmassief naderen we Honsfeld en kronkelen we door het weidelandschap van de Belgische Eifel.
Bij Weywertz moeten degenen, die in Eupen een personenwagen staan hebben, via de Vennbahn en het Getzbachtal naar de vertrekplaats. De anderen blijven westwaarts rijden. Snel komen we in Franstalig gebied. We blijven wel op het spoorlijnfietspad. Zo blijft het rustig bollen en vermijden we het autoverkeer in de stadjes Malmédy en Stavelot. Een tunneltje bij Stavelot zorgt voor enige afkoeling – of een droog plekje? In Trois-Ponts is er om het uur een trein naar Lièège-Guillemins.

Vulkaaneifel en het kratermee van Daun - augustus 2018 - foto's van Luc Allemeersch