Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 20 januari 2024

Schampavaria

Nieuwjaar in Gent , de ‘Brugse puurte ‘

Ook dit jaar kiezen we Gent als plaats voor onze Nieuwjaarssamenkomst …. een plek die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer en waar we kunnen genieten van een mooi natuurgebied.

Ten westen van Gent ligt de sociale woonwijk ‘eiland Malem’. Deze wijk werd na de tweede wereldoorlog gebouwd volgens het tuinwijkprincipe. Het oorspronkelijk karakter van deze sociale woonwijk is nog steeds grotendeels bewaard gebleven. Het is geen echt eiland maar het roept met het beeld van de 500 witgeschilderde gevels van de huizen en het witte kerkje onbewust een gevoel van rust en geborgenheid op. De wijk is helemaal omgeven door Leie-armen en het gebied waar we verder door wandelen is de site van het vroegere textielbedrijf Alsemberghe – Van Oost. Kenners van dit gebied zullen ons tijdens deze wandeling verder uitleg geven over deze merkwaardige site. Gans de wijk is sinds 2015 opgenomen in de Inventaris van het Bouwkundig erfgoed.

Na de wandeling kunnen we terecht in het kerkje van Malem dat in 2015 werd ontwijd en sindsdien dienst doet als circusschool. Daar wacht ons koffie of thee met taart in dit toch wel unieke kader.

Afspraak
Zaterdag 20 januari 10 u : kerk van Malem.
Vandaar wandelen we samen (ongeveer 500 m.) naar het restaurant 'Woest' waar we verwacht zijn voor Brunch (ontbijtkoffie of thee met ontbijtkoek) + en daarna, na ons babbelen, dan de buffetlunch voor onze groep. We verblijven er ongeveer tot 13.30 waar we ruimschoots tijd hebben om bij te praten, lekker te eten a volonté, om dan met onze wandeling te starten doorheen bovenvermeld gebied. Doe goede wandelschoenen aan. We eindigen in het kerkje van Malem rond 16 u.