Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Fietsvakantie : Zuidwest-Engeland

Donderdag 16 mei - zaterdag 1 juni 2024

Doorgaande fietstrektocht - voor zeer goed geoefende fietsers (v/m)
+/- 1000 km verdeeld over 14 fietsetappes

UK Graafschappen kaartje Het zuidwesten van Engeland, "The West Country", strekt zich uit van Cornwall tot Wiltshire en Gloucestershire. Wij fietsen er een grote lus doorheen de counties Somerset, het meest westelijke deel van Wiltshire, Dorset, Devon en Cornwall. Wij verblijven vooral in de twee laatste graafschappen. Waar deze voorhanden zijn gebruiken wij dankbaar de fietspaden van het National Cycle Network. Het wordt een fietstrektocht met heel wat variatie, langs landelijke wegeltjes, doorheen landschappen met lieflijke dorpjes en witte cottages, een gevarieerde kust met mooie baaien, kliffen en schilderachtige vissersdorpen. Tijdens deze reis maken wij van de gelegenheid gebruik om een aantal (pre)historische sites , varia kasteelsites en natuurgebieden te bezoeken.
Ook tijdens deze fietsvakantie wordt het non-stop genieten !

Het traject is één, lange vijftiendaagse fietsronde, verdeeld in 14 opeenvolgende etappes van gemiddeld 75 km en indicatief gemiddeld 900 stijgende hoogtemeters per dag. Ongeveer halfweg de trekkinglus houden wij één rustdag.
Het begin en tevens eindpunt van deze fietsvakantie plannen wij te Bath. Bath is een klein stadje, gelegen ten zuid-oosten van Bristol. (Bath is een UNESCO wereld erfgoed stadje. Haar geschiedenis gaat terug tot de eerste eeuw van onze tijdrekenig. De Romeinen kwamen er graag kuren in de thermen met hun warm waterbronnen.)

Enkele, van de vele, bezienswaardigheden onderweg :
De eerste etappe fietsen wij naar een topper van formaat, Stonehenge ! Dit wereldberoemde cirkelvormige neolithische monument, opgericht met staande stenen, tot 4 meter hoog en elk ongeveer 25 ton zwaar, werd in verschillende fases gebouwd tussen 3500 jaar en 1600 jaar vóór Christus. (Tijdens deze vakantie zullen wij meerdere sites tegenkomen die dateren uit de steentijd en de bronstijd.) Wij fietsen verder, in westelijke richting, doorheen het golvende landschap van het graafschap Dorset. Wij kunnen er bijvoorbeeld onze kuiten opwarmen te Shaftesbury één van de mooiste stadjes aldaar. Na Dorset volgt het graafschap Devon. Dit graafschap is twee uitgestrekte nationale parken rijk. In het zuiden het Dartmoor National Park. Deze brok ruwe natuur, met een uitgestrekte heide, rotsige heuvels, moerassen, bossen en rivieren ligt 200 m à 350 m boven de zeespiegel. En in het noorden, waar wij tijdens de tweede week van onze reis doorheen fietsen, het Exmoor National Park.
Na het Dartmoor National Park fietsen wij in zuidelijke richting naar de kust. Wij trekken verder door, langs de kust naar het zuidwesten, met mooie vissersdorpjes zoals o.a. Fowey, Mevagissey. Te Marazion, nabij het meest westelijke punt van het Cornwall schiereiland bevindt zich de Saint Michael's Mount, een Engelse versie van de France "Mont Saint Michel" in Normandië .
Terugdraaiend, meer ten noorden, aan de westkust, combineert het Kasteel van Tintagel, geschiedenis, mythe en adembenemende landschappen. Volgens de legende is het de geboorteplek van de legendarische koning Arthur.
Het milde klimaat van The West Country werd en wordt zeer geaprecieerd door de Engelsen. Getuige hiervan zijn de talrijke kastelen, hier en daar als indrukwekkende kasteelruïnes en "Estates", kasteeldomeinen met grote tuinen van de rijkere klasse. Vandaag worden deze medebeheerd met steun van de "English Heritage" en de "National Trust", organisaties die zich inzetten voor historisch erfgoed. Enkele sites op onze route, als voorbeeld : Restormel Castle , Lanhydrock Manor , Caerhays Castle ... Wij houden ook even pause aan het "Eden Project", gebouwd in een vormalige porceleinkleimijn. Dit is het wereld's grootse regenwoud, indoor weliswaar, onder geodesische koepels. Wij trekken noordoostlijk verder tot aan de kust. Ten westen van Lynton, aan de steile kust van het Bristol Channel, houden wij even halt aan het Lee Abbey, oorspronkelijk een Cisterciënzer abdij waarvan de oorsprong teruggaat tot 1200. Wij stoppen zeker ook, een steenworp verder, aan het spectaculaire "Valley of the Rocks" , "A stunning place to visit, indeed !" Wij vervolgen in oostelijke richting doorheen het Exmoor Nationaal Park en sluiten af te Bath, waar onze 'cirkel rond is'.
(Door te klikken op om het even welk, blauw gekleurd woord krijg je geen internetvirussen maar wel een aanvullende foto, een website of een andere bonus te zien !)
Indicatief fietsroutekaartje Indicatief routekaartje.