Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

dinsdag 1 - zaterdag 12 oktober2024

Rugzaktrektocht

La Rioja (Spanje)

Bij 'Rioja' denken velen wellicht spontaan aan wijn, die geproduceerd wordt in de zachtgolvende regio waar doorheen de Rio Ebro vloeit. Ook de hoofdroute van de Camino de Santiago loopt hier door, op weg van Pamplona via Logrono naar Burgos.
Ten zuiden van deze vlakte gaat het al snel omhoog van 500 naar 1200 meter, met enkele dorpjes die als een arendsnest uitkijken over de vlakte, zoals Clavijo. (de links leiden naar 360°-panorama's)of genesteld liggen in valleien, zoals Soto en Cameros in de vallei van de Eio Leza, die buiten het dorp door een indrukwekkende canyon loopt.

Het landschap is op de hoogtes vrij open, met (verdorde) graslanden en struikgewas, weidse panorama's, af en toe een minuscuul gehuchtje met misschien nog enkele bewoonde huizen, of toch een dorpje zoals Ventrozo, okerkleurig in de oktober-avondzon..

Meer naar het zuidwesten komen we wellicht tot zowat 1770m hoogte, waarbij we in het zuiden de hoogten van de Siera de la Demanda (2220m) ontwaren, al dan niet verstopt achter een dreigend wolkendek.
Ook veel kans dat we een nachtje slapen in het indrukwekkende Monasterio de Nuestra Senora de Valvanera.

De regio is sterk ontvolkt, de 'grotere' dorpen hebben meestal wel een hotelletje of een paar appartementen en/of een bar-restaurante met beperkte openingsuren. Een winkel of panaderia (bakker) is zeldzaam.