Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zondag 7 januari 2024

Dagwandeling 'Driekoningen': 21 km. Heuvelend.

Hageland: Aarschot - Wezemaal

Vanuit de stad klimmen we 40 m naar De Aurelianustoren (of Orleanstoren), één van de weinige overblijfselen van de oude stadsomwalling.
's Hertogenheide bij Aarschot is een uitgebreid heide- en bosgebied met grote reliëfverschillen. Wat verder ligt het Kloesebos, een oud dennenbos met open plekken heide en jeneverbessen.
De Liedeberg is sterk ingesneden met 30-meter diepe afgronden. Alvorens af te zakken naar De Kroon, een gezellig ouderwets cafeetje in Gelrode, volgen we nog de ganse lengte van de Eikelberg. Net als de Liedeberg is dit een diestiaanheuvel.
Na de picknick volgen we recent opengestelde Trage Wegen.
Aan de overkant van de E314 lopen we over de Benninksberg bij Holsbeek, nog een ijzerzandsteenheuvel of diestiaanheuvel. Heide en grasland worden onderhouden door een kudde Noorse fjordenpaarden. 50m boven het omringende landschap genieten we van een prachtig zicht over de Wingevallei.
Terug aan de noordkant van de E314 botsen we op de zuidflanken van de Wijngaardberg van Wezemaal. De heuvel ligt 40 meter boven de omgeving. Er zijn nog overblijfselen van groeven van de bruine ijzerzandsteen. De wijnmuur van Wezemaal is gebouwd in de 19de eeuw en onlangs hersteld volgens de Gallische/Romeinse methode. De muur diende als beschutting voor de wijngaarden aan de zuidflank.
De norbertijnenpastorie van Wezemaal uit 1624 lijkt met zijn slotgracht eerder op een kasteel. Op weg naar het station van Wezemaal kan er eventueel nog nagepraat worden in een cafeetje.

's Hertogenheide Benninksberg Benninksberg
's Hertogenheide en Benninksberg. Foto's van Jos Van der Plancken.