Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Woensdag 13 maart 2024

Dagwandeling 21,5 km. Vlak

Mechelen - Bonheiden - Peulis

Vier erg fraaie pareltjes op één wandeltocht. Mispeldonk (1) en het Mechels Broek (2) vormen samen met het meer oostelijk gelegen Cassenbroek en Pikhakendonk een haast aaneengesloten laag gelegen natuurgebied.
Verder struinen we door de goed bewandelbare broekbossen Krankhoevebos (3) en de Peultenbossen (4). Al deze gebieden worden verbonden door de valleien van de Vrouwvliet en de Bruinbeek.
Mechels Broek en Mispeldonk zijn weidse landschappen met graslanden en sloten. In de laatste worden in de winterperiode de Galloway runderen verzameld. Het zijn rustige dieren die hier de graslanden onderhouden. Op de hogere donken van Mispeldonk vinden we zelfs heide en brem. We lopen hier in de vallei van de Vrouwvliet.
's Middags kunnen we in de cafeteria van manege Vijverstein onze boterhammen opeten. Daarna lopen we door het dorp van Bonheiden.
In de vallei van de Bruinbeek lopen we door het Krankhoevebos en Peultenbossen. Tussen beide bossen passeren we de Heerlijkheid van Berentrode. De versterkte hoeve werd opgetrokken rond het jaar 900.
Voor het geval dat we wat moeten wachten op de snelle bus van Peulis terug naar Mechelen kunnen we in café Het Paradijs nog wat nakeuvelen.

Mispeldonk' Mispeldonk Krankhoevebos
Mispeldonk en Krankhoevebos. Foto's van Jos Van der Plancken.