Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zaterdag 17 en zondag 18 december 2016

Zelfkook-en rugzakwandelweekend 24 km + 23 km

Vallei van de Warche, met een snuifje Bayehon

Zaterdag
Langs de Warche verlaten we Stavelot. Een groot deel van de route loopt samen met GR14 en GR 56. Bovenop de Rocher de Falize en de Rocher de Warche krijg je een panorma. Voor de rest geniet je van het kabbelende water. In de namiddag verlaten we de vallei en wandelen we in een boog rond Hédomont. Het platteland ten zuiden van Malmedy ontrolt zich voor onze ogen. Op weg naar de supermarkt, die op 2,5 km van de overnachtingsplaats ligt, neemt het asfalt geleidelijk aan toe.

Om te vermijden dat we zoals vorig jaar in Logbiermé een 5-tal km in het donker moeten wandelen, vertrekken we bij zonsopgang, een uur vroeger (9:25 i.p.v. 10:20), en beloof ik plechtig 24 km te wandelen - en geen 28 zoals achteraf bleek. Als beloning voor het vroege opstaan, zijn er opnieuw pannekoeken; geflambeerd als de huiswirt dat toestaat of de buitenlucht niet te guur is.

Zondag
's Ochtends dalen we in de Vallei van de Warchenne af en steken de heuvelrug over die ons van de Warche scheidt. We volgen de bosrand aan de rand van de vallei vooraleer langzaam af te dalen naar de samenvloeiing van de Warche en de Bayehon. Langs de Bayehon zijn de valleiwanden waarlijk indrukwekkend. Hoewel de vallei maar120 m diep is, lijk het veel meer omdat de valleiwand stijgingspercentages tot 90% kent. Aan de stuwdam van het meer van Robertville, staat op een rots halverwege de valleiwand de hoogst gelegen burcht van België: Reinhardstein (een verbastering van Reinout van Weismes, die de burcht in de 14e eeuw bouwde).

Na de middag zijn de hoogtemeters grotendeels achter de rug. En ook de bossen laten we grotendeels links liggen. Je krijgt een golvend landschap te zien, met grote weiden omzoomd door hagen. Nadat we langs de zuidrand van het meer van Robertville zijn gewandeld volgt nog een kort klimmetje, waarna we kunnen uitwandelen en Sourbrodt in zicht komt. Als we geluk hebben, kunnen we in de bar van een hotel nabij het voormalige station opwarmen en op de bus wachten.

Terrein
Zaterdag blijven de hoogteverschillen beperkt. Het terrein is gemakkelijk begaanbaar, maar bij hoog water kan het pad op sommige plaatsen onder water komen te staan. Zondag meer hoogteverschil (2 valleien in en uit), maar niets buitengewoons (verwacht ongeveer 300 hoogtemeters). In de voormiddag wat avontuurlijker paadjes, terwijl in de namiddag landwegen de toon zetten. Modder en waterplassen zijn tijdens dit weekend het grootste gevaar.

Verblijf in het Natuurvriendenhuis van Arimont. Zoals in de meeste Belgische natuurvriendenhuizen is de leefruimte/eetzaal aangenaam. In Arimont is die bovendien vrij ruim. Inkopen voor het avondeten en ontbijt doen we op 2,5 km van het natuurvriendenhuis.