Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Van vrijdag 12 tot zondag 14 april 2024

Feestweekeinde 50 jaar Schampavie

Programma en praktische info voor wandelaars en architectuur/cultuurliefhebbers.

wandelen
3 wandelzones.

Vrijdag

De 3 wandeltochten starten om 10.45 uur aan het provinciaal bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne, open van 10 tot 18u, met gratis parking, toiletten, bar met terras.

17 km o.l.v. Hugo.
Door het Calmeynbos, de Krakeelduinen, het natuurreservaat De Westhoek en op Franse bodem langs het strand naar Bray-Dunes. Door de Dune du Perroquet en langs het strand richting De Panne. Ofwel blijven we zo veel mogelijk in de duinen, ofwel over het strand tot De Panne centrum, en langs een aantal interessante woningen van begin 20e eeuw terug naar de Duinpanne.

12,5 km o.l.v. Annemie en Ludo voor rustige stappers.
Eerst door de charmante Dumontwijk naar de dijk van De Panne. Langs het strand tot de Franse grens. Vervolges door de uitstrekte duinen van het natuurreservaat De Westhoek, de Krakeelduinen en het Calmeynbos terug naar het bezoekerscentrum.

8 à 9 km o.l.v. Bert.
(sinds 28/3 aangepaste omschrijving - geen picknick in bezoekerscentrum)
In de voormiddag de Oosthoekduinenwandeling (goede wandelschoenen noodzakelijk!). Picknick of kleine lunch in de tuin van restaurant Kommilfo (of binnen bij slecht weer). In de namiddag de volgende 5 km door de Dumontwijk van De Panne, een uniek stukje kustarchitectuur. De kern van deze villawijk, met meer dan 500 woningen in uiteenlopende bouwstijlen, gaat terug tot het einde van de 19de eeuw, met pareltjes van o.a. Art Nouveau, Art Deco en Cottagestijl. Zo gepassioneerd als Bert Schampavaria al diverse keren door Antwerpen geleid heeft, zal hij deze keer jullie hier gidsen.

Zaterdag

4 wandeltochten vertrekken aan de jeugdherberg. Juist vertrekuur wordt ter plaatse meegedeeld. Terug aan het verblijf omstreeks 15u, uiterlijk 15.30u.
Een 5-tal vrijwilligers is nodig om iets vroeger af te haken om tegen 14.30u aan de jeugdherberg te zijn, om Karel Declercq mee te helpen met de opbouw voor z'n cabaretprogramma.

19,6 km (kan 2 km korter) o.l.v. Géry: door de Plaatsduinen, Doornpanne, Hoge Blekker, Noordduinen tot de rand van de Houtsaegerduinen. Over de stranden van Sint-Idesbald en Koksijde, door de Schipgatduinen, over het strand van Oostduinkerke en indien nog tijd door de Zeebermduinen.

16,5 km o.l.v. Jos: een wat kortere variante op de tocht van Géry.

11,5 km Annemie en Bert / 9 km Ludo en Monique voor rustige en zeer rustige stappers. Gezamelijk naar het strand van Oostduinkerke (1,5 km), waar we tussen 10.30 en 11.15u de garnaalvissers te paard in zee zien gaan. Nadien 2,5 km over het strand en door de Schipgatduinen naar het bezoekerscentrum de Doornpanne (picknick).
In de namiddag splitsen de groepen: met Annemie en Bert stap je nog 7,5 km door het natuurgebied de Doornpanne tot de Hoge Blekker en via de duinen van Witte Burg en Plaatsduinen terug naar de JH.
Met Ludo en Monique stap je nog 5 km: een kortere lus door de Doornpanne en langs de duinen van Witte Burg en Plaatsduinen terug naar de JH.

Zondag

Ook vandaag starten alle wandeltochten aan de jeugdherberg.

20 km (kan ingekort worden tot 18 km) o.l.v. Hugo Deze tocht zoekt alle kleine, smalle, zanderige paadjes op in natuurgebieden Ter Yde, Karthuizerduinen en Simliduinen, stapt langs groene hoekjes en interessane gebouwen in Nieuwpoort-stad en langs een stukje polders en beboste duinen terug naar de jeugdherberg.

10 km o.l.v. Annemie en Ludo door de duinen van Ter Yde en de Simliduinen (zanderige paden) naar Nieuwpoort-bad. Over dijk of strand langs de beeldengroep van Beaufort, de Ijzermonding, de haven en vismijn van Nieuwpoort naar het Westfront bezoekerscentrum.

Bert en Monique zorgen voor een makkelijker variant en komen ook uit aan het Westfront bezoekerscentrum.

Voor beide groepen is er na de picknick om 13.30 of 14u (nog te bepalen) een geleid bezoek aan dat bezoekerscentrum (duurt 1.30 tot 2 uur met gids).
Het bezoekerscentrum is gratis voor wie zijn Museumpas mee heeft, anderen betalen ter plaatse 9,50 euro (Davidsfondsleden en Lerarenkaart 4,50 euro).
Het supplement voor de gids wordt je gratis aangeboden door Schampavie.
Het is belangrijk om aan te geven of je al dan niet hieraan deelneemt, opdat we weten of we 1 of 2 gidsen moeten bestellen.

Na het bezoek met de Kusttram terug naar Oostduinkerke tot halte Oostduinkerke Duinpark + 900m stappen langs de Duinparklaan naar de JH.
De Kusttram kost 2,50 euro met je bankkaart of 1,70 euro met een 10ritten-lijnkaart.

Je kan er ook voor kiezen om niet deel te nemen aan het bezoek en al eerder met de Kusttram terugkeren naar Oostduinkerke.