Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zondag 21 april 2024

Dagwandeling 21,5 km. Vlak en heuvelend

Holsbeek: de Hagelandse Vallei

In dit deel van het opmerkelijk brede dal van de Hagelandse Vallei vormt het riviertje De Winge de levensader en rijgt enkele mooie natuurgebieden als parels aan elkaar.
Die worden aan de zuidkant geflankeerd door de Diestaanheuvel Chartreuzenbos.
Het is langs daar dat onze tocht begint. Door steile, enge holle wegen naar Speelberg en Uilenbergveld vanwaar we een machtig zicht hebben op de vallei, met in de verte de dorpskernen van Kortrijk-Dutsel en Sint-Pieters-Rode.
Naar het laatste dalen we af voor onze picknick in café Bezzeke 2.
Van dan af is het altijd vlak. We steken de Winge over, lopen door een schapenweide naar Blauwmolen.
De oevers van de Vinkebeek zijn ruig begroeid met rietkragen. Langs de Winge zelf is het valleitje meer open met weiden rondom.
Het natuurgebied Dunbergbroek is nu bezaaid met bosanemonen. Diep in het broekbos verscholen liggen de 8 bomputten uit 1945.
Over een vlonderpad en over de Winge gaat het naar het natuurgebiedje Kloosterbos. Het is het restant van het vroeger erg uitgestrekte bos bij de abdij Vrouwenpark, nu het Montfort-college in Rotselaar. Het heeft tapijten van bosanemoon en daslook. Voor het geval dat we wat moeten wachten op de snelle bus van Holsbeek terug naar Leuven kunnen we in cafetaria De Sportschuur nog wat nakeuvelen.

Vinkebeek' Kloosterbos'
Vinkebeek en daslook in het Kloosterbos. Foto's van Jos Van der Plancken.