Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Vrijdag 26 april 2024

Dagwandeling 22 km. Vlak en heuvelend

Bloeiend Hageland

Het Butselbos in Boutersem is een aantrekkelijk wandelbos met grote open plekken maaiveld. Het is het brongebied van de Molenbeek richtig Leuven en de Velp richting Diest. Aan de noordrand ervan passeren we onze eerste fruitboomgaard van de dag.
Bij het Velphovenbos volgen we een eindje de wandelroute 'Klein Zwitserland'. Misschien geïnspireerd op een vlakkere regio in Zwitserland, want in de verre omtrek is geen enkele berg te bekennen.
De volgende fruitboomgaarden zien we kort vóór Binkom.
In fiets- en wandelcafé Ons Hofke mogen we onze boterhammen opeten bij een drankje of een stukje taart.
Over de Hensberg in Lubbeek, een heuse calvarieberg en door het natuurgebied De Spicht, een broekbos langs de Molenbeek die wat verder Winge heet. Het Pollepappad, deels knuppelpad volgt die beek. Langs de oevers: rietkragen, pinksterbloemen, dotterbloemen en echte koekoeksbloemen.
Voorbij het kasteel van Gempe komen we opnieuw aan de Molenbeek. Een smal pad loopt tussen het watertje en de vijvers van de Kraaiwinkelbeek naar de Gempemolen.
In het wilde bosje waar Molenbeek en Wingebeek samenvloeien moeten we over een vlonderpad.
In het Troostembergbos is het opnieuw sterk klimmen. De laatste 3 kilometers lopen we door mooie golvende velden en weiden naar Sint-Pieters-Rode.
Voor het geval dat we wat moeten wachten op de bus terug naar Leuven of Aarschot kunnen we in cafeetje Bezzeke2 nog wat nakeuvelen.

Hageland'
Hageland, mei 2017. Foto van Jos Van der Plancken.