langs trage wegen

Dagstaptochten van station naar station, overwegend over onverharde wegen en paden.

Start Ontstaan Praktisch Copyright - verantwoordelijkheid

Het idee is gerijpt in volle Corona-crisis, 1e golf.
'Blijf in je kot' was ook 'Start een wandeling vanuit je kot'.
Wanneer begin juni 2020 het terug toegelaten was om wat verder van je kot te gaan en vakantie in eigen land vanzelfsprekend leek, startte ik deze ontdekkingstocht te voet door Belgë met op 11 juni 2020 de eerste solo-etappe Dilbeek (mijn woonplaats) - Halle.
Na elke etappe met openbaar vervoer terug naar huis, en enkele dagen of een week later een volgende etappe.

Op 27 augustus 2020 werd Dinant bereikt na 8 etappes. Tijd om nogmaals van thuis te vertrekken, voor de B-etappes naar het oosten.
Afwisselend verder stappen aan de A- of B-etappes, zorgde voor extra variatie in landschappen en om beurten een kortere en langere verplaatsing met openbaar vervoer.

HugoIk? = Hugo Marissens.
Geboren in 1960.
Van jongsaf een passie voor stappen, een dag, een weekend of langer, trektochten met de rugzak, zo weinig mogelijk verhard, weg van de platgetreden paden, in België en heel Europa.
Ook liefhebber van avontuurlijke fiets(kampeer)trektochten.
In 1981 soortgenoten gevonden bij trekkersgroep Schampavie, in 1983 daar tochtleider geworden en ook nu nog bijzonder actief bij Schampavie vzw.
Blij dat in 2002 Trage Wegen vzw werd opgericht. De jaren voordien alsmaar minder voetwegen en meer asfalt, sindsdien een ommekeer.
In 2006 gestart met een lokale werkgroep Trage Wegen Dilbeek, waardoor Dilbeek een mooi netwerk van een 300tal trage wegen heeft, een 60-tal méér dan in 2006.

Voor uitstippelen etappes maak ik dankbaar gebruik van...
De papieren kaarten van het NGI.
Jammer genoeg niet meer actueel, talrijke recente of heropende trage wegen ontbreken.De nieuwste versie op schaal 1/25.000e heeft veel minder details dan de vorige versie op 1/20.000e.

Afstandmeten.nl. Ruime keuze van kaarten (kies linksboven), o.a. OpenSteet met variante OpenTopo en OpenWalk, een handige overlay met GR-paden en vele lokale paden, satellietfoto's en de digitale kaarten van het NGI.
Rechts o.a. zeer ruime mogelijkheden voor routeaanpassingen en hoogteprofiel. Kaarten kan je privé houden of openbaar maken.

Voor de complexe materie of een onverharde weg op kaart, zonder bewegwijzerde wandel- of mountainbikeroute publiek toegankelijk is dan wel privaat / verboden toegang, heb ik voor Wallonië veel opgezocht op chemins.be: een (niet volledige) inventaris van de recente toestand van alle wegen en paden die in de Atlas der Buurtwegen voorkomen.
Ook de Streetview-toepassing op Google Maps helpt.

Verder inspiratievol: Wandelknooppunt.be, de wandelfolders van natuurgebeiden van Natuurpunt, en talrijke lokale sites i.v.m. trage wegen en wandelroutes.

Start Ontstaan Praktisch Copyright - verantwoordelijkheid